Knutselspullen opruimen_GEF

Je bent blij dat je kinderen knutselen leuk vinden en je stimuleert dat ook graag, maar die kast met knutselspullen puilt ongeveer iedere maand uit… Herken je dit? Lees dan snel verder voor wat handige opruimtips!

Lianne van den Hombergh, opruim- en opvoedcoach, weet wel raad met dit probleem. Lianne werkt inmiddels in het onderwijs, maar ze kwam veel bij creatieve mensen thuis (hmmm… ik vraag me af waarom…) en weet dus als geen ander hoe je de strijd met een uitpuilende knutselkast wint.

Tip 1: Afbakenen


Volgens Lianne helpt het om goed af te bakenen wat je wil bereiken. Vertel je kinderen dat je graag de knutselspullen wil opruimen. Hak het project vervolgens in kleine stukjes, zodat je het overzicht niet kwijt raakt. Dus: vandaag gaan we alle viltstiften en potloden uitzoeken. Wat is uitgedroogd en kan weg en wat willen we houden? Morgen is de klei aan de beurt en volgende week het papier.

Tip 2: Spelenderwijs


Als je kind toch al aan het kleien is, kun je net zo goed even aanschuiven om samen alle uitgedroogde klei of kapotte vormpjes weg te gooien. Je kind ziet de meerwaarde van het opruimen meteen, want hij of zij krijgt tijdens het spelen meer overzicht.

Tip 3: Logische plek


Zorg dat je een logische plek hebt voor de knutselspullen. Waar zitten je kinderen het liefst te knutselen? Daar moeten de knutselspullen dan ook binnen handbereik zijn. Anders zijn ze alleen maar heen en weer aan het slepen en wordt het een zooitje. Bovendien is het veel uitnodigender om te gaan knutselen als de spullen in de buurt zijn. Berg de spullen op op één plek, bijvoorbeeld op een paar planken aan de muur of in een kast.

Tip 4: Goede sfeer


Wil je echt graag dat je kinderen in hun eigen speelhoek of speelkamer knutselen? Maak het daar dan gezellig, met kussens, posters, een muziekje erbij. Zorg dat de spullen overzichtelijk zijn opgeruimd, zodat je kind ze ook weer makkelijk kan opbergen na afloop. En laat het verder los, geef je kinderen zelf de verantwoordelijkheid om de ruimte netjes te houden.

Tip 5: Maak een keuze en blijf daarbij


Heb je net een prachtige speelkamer ingericht, of een heel mooi knutselhoekje in de kamer… gaan je kinderen toch aan de eettafel zitten met hun tekenspullen. In dat geval moet je een keuze maken: of je stelt een duidelijke regel dat er alleen in de speelkamer/speelhoekje geknutseld wordt en niet aan tafel, of je past je aan en zet de knutselspullen in de buurt van de eettafel.

Tip 6: Opruimen doe je samen


Ja natuurlijk gaat het veel sneller en beter als je het zelf doet, maar Lianne zegt terecht dat je kinderen wel van jongs af aan moeten leren dat ze hun spullen moeten opruimen. En dat betekent ook af en toe iets wegdoen. Anders heb je later pubers in huis die een zwijnenstal van hun kamer maken en niets kunnen weggooien. Dus: ga ervoor zitten en kondig aan dat jullie samen gaan opruimen. Daar hebben ze niet altijd zin in, maar dat is dan jammer. Het is een investering in een leuke toekomstige puber moet je maar denken.

Tip 7: Systeem


Als je een nieuw systeem gaat introduceren (nieuwe kast, opbergbakjes, labels), dan is het handig om zelf alvast wat voorwerk te doen. Je zult zien dat de meeste kinderen het wel leuk vinden om spullen te sorteren in bakjes. IKEA heeft goede ladekastjes hiervoor, maar je kunt ook een bestekla of glazen potten gebruiken om je spullen in te sorteren. Vaak kom je een heel eind met wat je in huis hebt, maar het is wel belangrijk dat je snel kunt zien wat waar in zit.

Tip 8: Toegankelijk of niet?


Het hangt van de leeftijd en het karakter van je kind af of je alle spullen voor het grijpen zet of juist niet. Misschien is het verstandig om scharen, lijm en verf iets beter op te bergen en af te spreken dat ze het vragen als ze dat willen gebruiken en de rest wel gewoon binnen handbereik te hebben. Lianne merkt op dat als jij alles moet pakken voor je kind, dat jij het dan ook weer moet opruimen. Dat is misschien niet ideaal. Kijk ook naar je kind, is dat iemand die overal en altijd aan het tekenen is? Leg dan mooie prentenboeken en tekenboeken met potloden op verschillende plaatsen in huis. Of maak een grote tekenmuur op de kinderkamer met schoolbordverf.

Tip 9: Tekeningen uitzoeken


Lianne geeft aan dat je in de kindertekeningen en -knutsels het beste wel zelf een eerste schifting kunt maken. Voor kinderen is het vaak veel te moeilijk om hun eigen werk weg te gooien. En je hoeft niet alles te bewaren, maar wel de tekeningen die laten zien dat ze een nieuwe stap in hun ontwikkeling hebben gezet (de eerste koppoter, een tekening met perspectief) of die een goed voorbeeld zijn van de stijl van dat kind. Grote knutsels geef je eerst een mooi plekje en die verhuizen daarna eventueel naar de kinderkamer. Voordat je dingen weggooit, kun je ze inscannen of er een foto van maken.

Bericht delen:

Gerelateerde berichten