Kindertekeningen digitaal bewaren apps scannen kinderkunst web

Voor je het weet, produceren je kinderen week na week bergen kindertekeningen en puilt je huis uit van de kunstwerken. Wat doe je daarmee? Je kunt er natuurlijk vlaggetjes, collages of pakpapier van maken of papier scheppen met de kindertekeningen die je niet wilt bewaren. Maar die paar parels die je later aan je kind wil meegeven? Overhandig je die in een overvolle map of doos aan je achttienjarige? Of zou je de kinderkunst liever digitaal bewaren met een app?

Ik deel 6 tips met je die mij hebben geholpen. 

Tip 1: Fotograferen of scannen

Scan alle tekeningen van je kind in of fotografeer ze. Het makkelijkste is om de tekeningen een voor een op de grond te leggen en van bovenaf te fotograferen. Als je dat met je smartphone doet, zie je aan het plusje in het midden of je je telefoon recht houdt (dan wordt het plusje geel). Bewaar de foto’s in een mapje op de computer. Maak voor de zekerheid een backup in de cloud of op een externe harde schijf.
App: Evernote Scannable (gratis)

Tip 2: Maak een collage

Online collages maken kan op meerdere manieren, maar mijn favoriet is Canva. Je kunt ook ambachtelijk te werk gaan en alle tekeningen verkleind afdrukken, uitknippen en op een groot vel plakken. Het is veel werk, maar je krijgt wel een cool minimuseum-effect. 
App: Canva (gratis)

Tip 3: Bewaar tekeningen én kunstenaar 

Misschien besluit je later een fotoboek te maken van je digitale bestanden. Dan is het wel leuk om wat foto’s toe te voegen van je kind terwijl hij of zij aan het knutselen is. Je kunt hem of haar ook laten poseren met een kunstwerkje, vooral als het driedimensionaal is. 

Tip 4: Poster afdrukken 

Wat is het? Met deze app kun je prachtige kunstwerken maken van kindertekeningen. Het werkt heel simpel: maak een foto van een tekening, kies een design en voeg tekst toe. Deze Zweedse service is niet goedkoop (de meest eenvoudige optie kost 40 euro), maar als je een keer iets echt mooi wil printen en inlijsten, dan zit je hier goed. Alleen inspiratie opdoen kan natuurlijk ook.
App: Doodlespot (gratis app, printen vanaf €40)

Tip 5: Deel makkelijk met opa’s en oma’s

Ideaal: een app om niet alleen alle leuke uitspraken, maar ook de kunstwerken van je kind(eren) in op te slaan en te delen. Een ideale tool voor het opruimen van kinderkunst. En opa’s en oma’s kunnen meegenieten van alle mooie creaties en quotes van je kind. Het enige nadeel is dat je afhankelijk bent van de appbouwer (die kan een app ineens betaald maken bijvoorbeeld, of niet meer updaten).
App: Kidsquote (gratis)

Tip 6: Druk af op leuke cadeaus

Is tante die-en-die een echte theeleut? Geef haar dan een mooie mok met een kindertekening erop. Je complete stationary kun je versieren met kinderkunst; van briefpapier tot postzegels, dat is nog eens eer van je werk! Een kalender of kerstkaarten; met kindertekeningen erop wil iedereen ze bewaren. 
App: Albelli (gratis app, mok bedrukken vanaf €9,95)

Bericht delen:

Gerelateerde berichten