Notan art voor kinderen

Notan art resultaat
Notan art resultaat

Nōtan is een Japans woord dat de verhouding tussen donker en licht in ontwerpen aangeeft. Het kan je bijvoorbeeld helpen om een goede compositie te bedenken voor een schilderij. Heel kort door de bocht maak je dan alle donkere delen zwart en alle lichte delen wit. Je kunt dan zien of je niet teveel van het een of het ander hebt in je schilderij. Maar ‘notan art’, zoals het meestal genoemd wordt, leent zich ook perfect voor knipkunst. 

Geschikt voor:

9 jaar en ouder

Notan art_wat heb je nodig

Wat heb je nodig? 

  • wit papier (A4 bijvoorbeeld)
  • zwart papier (vierkant, kleiner dan het witte papier)
  • potlood
  • schaar
  • lijm

Hoe ga je te werk? 

That’s it! Je kunt met notan art dus heel eenvoudig beginnen en het dan steeds iets moeilijker maken. Als je het leuk vindt, probeer je het eens met andere kleuren papier. 

Zie je het stappenplan voor het maken van notan art liever in een filmpje?

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Kunstboeken voor kinderen en ouders

Kunstboeken_voor_kinderen_en_ouders

Boeken kunnen op heel veel manieren kinderen inspireren. Zo kan een stripboek aanzetten tot het verzinnen van een eigen stripverhaal en kan een fantasieverhaal inspireren tot het bouwen van een boot of tijdmachine van karton. Leuker nog dan kinderen kunstboeken geven, is er samen naar te kijken of uit te werken. Zo kun je als ouder en kind elkaar inspireren (en heb je ook nog eens mooie gesprekken)!

De leukste kunstboeken

De laatste jaren brengen musea en uitgevers steeds vaker kunstboeken uit; een goede ontwikkeling! Omdat het lastig kan zijn een keuze te maken uit het grote aanbod, vind je hieronder een selectie van leuke kunstboeken voor kinderen en ouders. Van kijken tot maken en van experimenteren tot doen, alles komt aan bod. In Artie Farty vind je trouwens achterin een hele lijst kunstzinnige boeken, websites en apps. 

Waar gaat het over?


Bestaan er ook lelijke beelden? Waarom is kunst zo duur? Hangt dit niet op z’n kop? Waarom ligt er allemaal fruit? Dit is toch niet af? Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Kinderen kunnen de mooiste vragen stellen, waardoor ook volwassenen met nieuwe ogen naar kunst gaan kijken. In dit schitterende boek maken we een kunstreis door de tijd – en komen we langs honderden beroemde kunstwerken.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 12 jaar, maar het is bijvoorbeeld ook goed te gebruiken als volwassene om iets uit te leggen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?

Het legt op een laagdrempelige manier een aantal kunstbegrippen uit. Tegelijkertijd laat dit boek zien dat vragen over kunst niet gek zijn, of dom. Dat vergeten niet alleen kinderen, maar ook hun ouders nog wel eens. Kunst moet je niet altijd maar zo serieus nemen, daar mag je ook gewoon om lachen.

Waar gaat het over?

Zo’n twintig veelal bekende kinderboekenschrijvers als Paul van Loon, Jochem Myjer en Tonke Dragt schreven een verhaal bij een kunstwerk. Een grote kleurenfoto brengt het kunstwerk in beeld en in pastelkleurige kaders wordt een toelichting of achtergrondinformatie gegeven. Bij elkaar geeft het een fascinerend beeld van de diverse aspecten van kunst.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 8 jaar, hoewel een paar van de verhalen, foto’s en weetjes ook al wel geschikt zijn om voor te lezen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?

Het is zo moeilijk om de toon van een kunstboek goed te vatten en de makers van dit boek zijn hierin echt geslaagd. Het is boeiend voor kinderen en ouders en het leuke aan zo’n boek is dat de kunst herkenbaar is als je in het museum komt. Zeker in het Kröller-Müller museum is dat geen overbodige luxe, want dat is zo groot! 

Echte kunst maak je zo_Marion Deuchars_Artie Farty_boekrecensie

Echte kunst maak je zo

Marion Deuchars

Waar gaat het over?

Dit is een dik tekenboek met een lekker groot formaat waar kinderen zo mee aan de slag kunnen. Aan de hand van een paar voorbeelden kunnen ze letterlijk de kunst afkijken van grote namen als Picasso, Calder, Matisse, Van Gogh, Pollock, Klee en Mondriaan. En dankzij de heldere uitleg van de technieken kunnen ze er helemaal hun eigen invulling aan geven.

Voor welke leeftijd?

Een kind van 3 beleeft hier al plezier aan, maar een volwassene ook. Praktisch voor alle leeftijden dus!

Wat is hier zo goed aan?

Kinderen tekenen en kleuren graag. En volwassenen vinden het fijn als kinderen iets leren over kunst. Het is maar zelden dat die twee dingen samenkomen en dan ook nog op een leuke manier, die kinderen én ouders aanspreekt.

Waar gaat het over?

Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader pluis denkt dat nijn te klein is, maar nijntje vindt zichzelf al heel groot. Ze mag mee naar het museum en vindt dat reuze spannend. Ze zien schilderijen, een mobile en zelfs een stenen beeld. Aan het eind van het boekje wil nijntje zelf ook kunstenaar worden.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 2 jaar (tot een jaar of 5 zou ik zeggen).

Wat is hier zo goed aan?

Dit is natuurlijk het perfecte boekje als je met je kind naar het Nijntje Museum in Utrecht wil gaan. Maar ook als voorbereiding op een bezoek aan ieder ander museum doet deze Nijntje het goed. Het is herkenbaar en vrolijk en nodigt uit om ook eens kunst te bekijken met kinderen.

Kunst met taart The Tjong-Khing kunstboeken kinderen ouders

Kunst met taart

Thé Tjong-Khing

Waar gaat het over?

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Krijgen ze de dief te pakken? En herken jij de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars? 

Voor welke leeftijd? 

Een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 4. 

Wat is hier zo goed aan? 

De herkenbare stijl van Thé Tjong-Khing is een feest voor kinderen en ouders. Dat geldt eigenlijk voor het boek als geheel. Voor kinderen is er veel te zien in dit spannende verhaal zonder tekst en voor ouders is het leuk en leerzaam om alle kunst voorbij te zien komen. 

LAM Museum met kinderen

LAM Museum_Lisse_food art_Itamar Gilboa

LAM staat simpelweg voor Lisser Art Museum, de letters LAM heten je buiten al welkom. Het heeft wel iets weg van de iconische I Amsterdam-letters en ja, ook hier kunnen kinderen op klimmen. Je vindt het museum, waar speciaal een modern gebouw voor werd neergezet, naast de Keukenhof. En zeg eens eerlijk: was jij daar al eens geweest met je kinderen? Ik niet, dat is dus meteen een mooie combinatie.

Eten, drinken, kopen

Het LAM Museum is ontstaan uit de kunstcollectie van de familie Van den Broek, van de Dirk-supermarkten. Het museum wil vooral heel laagdrempelig en toegankelijk zijn voor kinderen, jongeren en mensen die niet per se vaak naar musea gaan. Na 45 minuten zou je ongeveer weer buiten moeten staan, dan heb je goed gekeken, maar ben je toch nog fris. Verwacht in dit museum geen familieatelier, museumwinkel of verklarende bordjes bij de kunstwerken. Kijken is belangrijker dan kennen. Dat is geen straf in een museum dat draait om eten, veel kunstwerken zien er aantrekkelijk uit. Toch word je wel degelijk uitgedaagd om verder te kijken, want bij binnenkomst krijg je een persoonlijke tour langs vijf kunstwerken op je mobiele telefoon. De aanwezige gastvrouwen en -heren beantwoorden met liefde je vragen.

Kindvriendelijk LAM Museum

Wat dit museum vooral heel kindvriendelijk maakt, is dat veel kunst op of laag bij de grond staat of hangt. Een verademing vergeleken met veel andere musea! Er is een lift, dus ook met een kinderwagen kun je hier terecht. Het LAM Museum zelf adviseert om hier met kinderen vanaf een jaar of zeven (die kunnen lezen) naartoe te gaan. Ik denk dat het ook voor jongere kinderen geschikt is, mits ze rustig rondlopen en niet geneigd zijn overal aan te komen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Museum Voorlinden in Wassenaar, dat groter en veelzijdiger is, maar ook net iets minder laagdrempelig. Verrassend genoeg voor een museum dat over consumptie gaat, is er geen museumcafé. Als je iets wil eten of drinken, neem dan zelf iets mee en eet het op in de mooie tuin óf breng een bezoekje aan de Hofboerderij (open woensdag t/m zondag 10:00-17:00 uur, er is ook een kinderboerderij) van Kasteel Keukenhof. Ook kinderwarenhuis en tearoom Lievelingetjes in Lisse is een aanrader met kinderen.

LAM_museum_Lisse_Keukenhof_Makiko Azakami

Een papieren kunstwerk vol eten

Makiko Azakami

Ervaring

Mijn zoons vinden de kunst in dit museum leuk om naar te kijken en grappig. Dat is waarom ik het zo leuk vind om met kinderen naar een kunstmuseum te gaan; zij hebben nog niet allerlei associaties en verwachtingen bij de kunst die ze zien. Je mag ze gerust aansporen echt goed te kijken: wat is dit, waar is het van gemaakt, is het wat je dacht dat het was toen je eerst keek? ‘Strawberries’ van Eelco Brand vinden mijn jongens heel mooi en de ijskast op pootjes (Rob Pruit – Refrigerator) valt in de smaak. Ook ‘Food chain project’ van Itamar Gilboa (zie hoofdfoto) maakt indruk: een hele wand vol met wat hij in een jaar at en dronk, gemaakt van keramiek. Mooie inspiratie voor het maken van vakantiekunst. Na een uur binnen moet ik ze ervan weerhouden om drie keer op en neer te gaan met de lift, dus die 45 minuten zijn nog niet zo gek bedacht van het LAM… Al met al is dit een hele positieve ervaring, ik heb niet eens de Artie Farty Museumbingo ingezet (hoewel dat prima kan: het trosje druiven en een kan vind je zo).

LAM Museum_Lisse_zaaloverzicht

Zaaloverzicht LAM Museum

Praktische informatie

Bij het LAM Museum reserveer je van tevoren een tijdslot. Kaartjes kosten EUR 7,50 voor volwassenen en EUR 5,00 voor kinderen van 5 t/m 17 jaar (kinderen van 0 t/m 4 jaar gratis). De Museumkaart is niet geldig, maar je kunt wel je kaartje laten sponsoren. Check de site voor meer informatie en kaartverkoop. Het museum is open van 11:00 tot 17:00 uur op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag (in vakanties ook op donderdag). Door de tijdslots is het nooit te druk binnen, nog een voordeel als je met kinderen gaat! Mocht je (nog) niet kunnen gaan, dan kun je wel alvast een kijkje nemen bij het online thuismuseum van Museum LAM Lisse. Een aanrader!   

Light painting

Light painting hart schilderen met light smartphone apps lange sluitertijd creativiteit pubers

De dagen zijn korter en het is lekker donker buiten. Lekker? Ja, want dat betekent dat we kunnen schilderen met licht! Light painting (of luminografie) bestaat al sinds 1889, toen Etienne-Jules Marey en Georges Demeny voor het eerst iemand vastlegden met lichtbronnen aan zijn armen en benen. In 1935 was Man Ray de eerste kunstenaar die light painting gebruikte in zijn serie ’Space Writing’. Na deze pioniers volgen nog velen, waaronder Picasso. Tot op de dag van vandaag is light painting populair en als je het hebt geprobeerd, snap je precies waarom!

Tekenen of schilderen met licht

Er zijn drie manieren om een lightpainting te maken:


  • een onderwerp lange tijd belichten met een zaklamp of andere lichtbron (light painting)

  • met een lichtje schrijven in de lucht, richting de camera (light drawing)

  • de camera bewegen waardoor niet-bewegende lichten toch een tekening vormen (camera painting)

Wat heb je ervoor nodig?

  • een camera, dat kan een spiegelreflex of andere camera zijn waarvan je de sluitertijd zelf kunt instellen, maar zelfs een telefoon met speciale app werkt

  • een statief (heb je die niet, dan kun je ook je camera of telefoon goed stevig ergens opzetten zodat hij niet beweegt

  • een lichtbron, bijvoorbeeld een zaklamp, Sint Maarten lampje, neon lichtstokje of het lampje van je telefooncamera, eventueel met een gekleurd papiertje erover
Light painting voorbeeld ART schrijven met licht

"Tot op de dag van vandaag is light painting populair en als je het hebt geprobeerd, snap je precies waarom!"

Artie Farty

Hoe werkt het?

Allereerst moet het natuurlijk donker zijn, dus na het avondeten lekker de tuin in of de straat op (of, als je durft, het bos in) en experimenteren maar! Je kunt dit in je eentje doen, maar met twee of meer is handiger én gezelliger. Zet de camera stevig neer en, als je een camera gebruikt, stel die in op zelfontspanner. Stel een lage ISO-waarde in en gebruik een klein diafragma (dus hoog getal) voor veel scherptediepte. Zet de stand autofocus naar manual focus.

Light painting met een iPhone

Zelfs zonder app kun je met een telefoon (ik heb alleen verstand van iPhones, sorry…) foto’s maken met een lange sluitertijd. Je doet dat met de ‘live foto’ functie. Als je je camera opent, zie je rechtsbovenaan het rondje voor live foto. Zorg dat die aan staat (dus geen streep erdoor). Maak een foto. Als je de foto opent, zie je linksbovenaan het rondje met LIVE en een pijltje ernaast. Klik daarop en kies ‘lange belichting’. Je ziet nu de lichtstreep in de foto. That’s it! Dit werkt natuurlijk wel maar voor korte opnames, dus wil je meer tijd hebben om te schrijven met licht, dan kun je beter een app of camera gebruiken.

 

Light painting met een app of Android

Download de apps Slow Shutter Cam (iPhone, €2,29 ) of NightCap Camera (iPhone, €2,99). Voor Android zijn er onder andere Camera FV-5 (USD 4,99) en Manual Camera DSLR Lite (gratis). Wist je dat je de volumeknopjes op je koptelefoon kunt gebruiken als ontspanner? Dan weet je zeker dat je telefoon niet beweegt. Instellen op de zelfontspanner is nog beter en gebruik een sluitertijd van minimaal 30 seconden. Ga je schrijven met licht, maar wil je zelf niet heel zichtbaar zijn? Trek dan donkere kleren aan. Verder is het gewoon echt een kwestie van proberen. Schrijf, knip je licht op verschillende plaatsen aan en uit, draai rond met een lichtje aan een stok of gebruik een lichtzwaard. Spelenderwijs leer je wat werkt en wat niet.

Light painting op de computer

"Spelenderwijs leer je wat werkt en wat niet."

Artie Farty

Binnen schilderen

Is het buiten te koud of nat? Dan kun je ook binnen light painting proberen. In een donkere kamer bijvoorbeeld, óf door een foto te maken van een filmpje op de computer. Zoek op Youtube naar ‘fireworks’, ‘camp fire’ of ‘black light dance’ en zie wat er gebeurt. De app met lange sluitertijd (of je camera) zorgen voor de magie en je hoeft zelf geen choreografie te bedenken. Lekker simpel!

Bericht delen:

Papier scheppen

Artie Farty LAB_papier scheppen liggend
Artie Farty LAB_papier scheppen liggend

Stappenplan voor het scheppen van papier

Net zoals kinderen kunnen denken dat vis rechthoekig is door de versie in het vriesvak, kunnen ze ook wel eens denken dat papier ‘gewoon’ uit een fabriek komt. Best goed om samen eens stil te staan bij het feit dat er bomen gekapt moeten worden voor het maken van papier. En waarom dan niet ook eens zelf papier scheppen? Ben je meteen af van al dat oude huiswerk en die minder-goed-gelukte kindertekeningen

Geschikt voor: 

7+ (met wat begeleiding)

Wat heb je nodig? 

  • een emmer of afwasteil met ongeveer 3 liter water
  • 10 vellen A4-papier
  • staafmixer of blender
  • een schepraam, zelf te maken door gaas vast te maken aan de achterkant van een leeg fotolijstje (met punaises of nietjes) en nog een zelfde formaat leeg fotolijstje zonder gaas
  • schoonmaakdoekjes of stukken dun vilt
  • 2 planken
  • droogrek of -lijn en knijpers
  • eventueel confetti, bloemzaadjes of gedroogde bloemen

Hoe ga je te werk? 

Ideeën: schrijf een verlanglijstje op het papier, je mooiste gedicht, een brief aan oma of stempel je naam erop. Of maak een boekje met blanco papier en maak de voor- en achterkant met twee vellen van je zelf geschepte papier. Maak vast met nietjes of met een mooi lint of draad.

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Kindertekeningen digitaal bewaren

Kindertekeningen digitaal bewaren apps scannen kinderkunst web

Voor je het weet, produceren je kinderen week na week bergen kindertekeningen en puilt je huis uit van de kunstwerken. Wat doe je daarmee? Je kunt er natuurlijk vlaggetjes, collages of pakpapier van maken of papier scheppen met de kindertekeningen die je niet wilt bewaren. Maar die paar parels die je later aan je kind wil meegeven? Overhandig je die in een overvolle map of doos aan je achttienjarige? Of zou je de kinderkunst liever digitaal bewaren met een app?

Ik deel 6 tips met je die mij hebben geholpen. 

Tip 1: Fotograferen of scannen

Scan alle tekeningen van je kind in of fotografeer ze. Het makkelijkste is om de tekeningen een voor een op de grond te leggen en van bovenaf te fotograferen. Als je dat met je smartphone doet, zie je aan het plusje in het midden of je je telefoon recht houdt (dan wordt het plusje geel). Bewaar de foto’s in een mapje op de computer. Maak voor de zekerheid een backup in de cloud of op een externe harde schijf.
App: Evernote Scannable (gratis)

Tip 2: Maak een collage

Online collages maken kan op meerdere manieren, maar mijn favoriet is Canva. Je kunt ook ambachtelijk te werk gaan en alle tekeningen verkleind afdrukken, uitknippen en op een groot vel plakken. Het is veel werk, maar je krijgt wel een cool minimuseum-effect. 
App: Canva (gratis)

Tip 3: Bewaar tekeningen én kunstenaar 

Misschien besluit je later een fotoboek te maken van je digitale bestanden. Dan is het wel leuk om wat foto’s toe te voegen van je kind terwijl hij of zij aan het knutselen is. Je kunt hem of haar ook laten poseren met een kunstwerkje, vooral als het driedimensionaal is. 

Tip 4: Poster afdrukken 

Wat is het? Met deze app kun je prachtige kunstwerken maken van kindertekeningen. Het werkt heel simpel: maak een foto van een tekening, kies een design en voeg tekst toe. Deze Zweedse service is niet goedkoop (de meest eenvoudige optie kost 40 euro), maar als je een keer iets echt mooi wil printen en inlijsten, dan zit je hier goed. Alleen inspiratie opdoen kan natuurlijk ook.
App: Doodlespot (gratis app, printen vanaf €40)

Tip 5: Deel makkelijk met opa’s en oma’s

Ideaal: een app om niet alleen alle leuke uitspraken, maar ook de kunstwerken van je kind(eren) in op te slaan en te delen. Een ideale tool voor het opruimen van kinderkunst. En opa’s en oma’s kunnen meegenieten van alle mooie creaties en quotes van je kind. Het enige nadeel is dat je afhankelijk bent van de appbouwer (die kan een app ineens betaald maken bijvoorbeeld, of niet meer updaten).
App: Kidsquote (gratis)

Tip 6: Druk af op leuke cadeaus

Is tante die-en-die een echte theeleut? Geef haar dan een mooie mok met een kindertekening erop. Je complete stationary kun je versieren met kinderkunst; van briefpapier tot postzegels, dat is nog eens eer van je werk! Een kalender of kerstkaarten; met kindertekeningen erop wil iedereen ze bewaren. 
App: Albelli (gratis app, mok bedrukken vanaf €9,95)

Bericht delen: