Light painting hart schilderen met light smartphone apps lange sluitertijd creativiteit pubers

De dagen zijn korter en het is lekker donker buiten. Lekker? Ja, want dat betekent dat we kunnen schilderen met licht! Light painting (of luminografie) bestaat al sinds 1889, toen Etienne-Jules Marey en Georges Demeny voor het eerst iemand vastlegden met lichtbronnen aan zijn armen en benen. In 1935 was Man Ray de eerste kunstenaar die light painting gebruikte in zijn serie ’Space Writing’. Na deze pioniers volgen nog velen, waaronder Picasso. Tot op de dag van vandaag is light painting populair en als je het hebt geprobeerd, snap je precies waarom!

Tekenen of schilderen met licht

Er zijn drie manieren om een lightpainting te maken:


  • een onderwerp lange tijd belichten met een zaklamp of andere lichtbron (light painting)

  • met een lichtje schrijven in de lucht, richting de camera (light drawing)

  • de camera bewegen waardoor niet-bewegende lichten toch een tekening vormen (camera painting)

Wat heb je ervoor nodig?

  • een camera, dat kan een spiegelreflex of andere camera zijn waarvan je de sluitertijd zelf kunt instellen, maar zelfs een telefoon met speciale app werkt

  • een statief (heb je die niet, dan kun je ook je camera of telefoon goed stevig ergens opzetten zodat hij niet beweegt

  • een lichtbron, bijvoorbeeld een zaklamp, Sint Maarten lampje, neon lichtstokje of het lampje van je telefooncamera, eventueel met een gekleurd papiertje erover
Light painting voorbeeld ART schrijven met licht

"Tot op de dag van vandaag is light painting populair en als je het hebt geprobeerd, snap je precies waarom!"

Artie Farty

Hoe werkt het?

Allereerst moet het natuurlijk donker zijn, dus na het avondeten lekker de tuin in of de straat op (of, als je durft, het bos in) en experimenteren maar! Je kunt dit in je eentje doen, maar met twee of meer is handiger én gezelliger. Zet de camera stevig neer en, als je een camera gebruikt, stel die in op zelfontspanner. Stel een lage ISO-waarde in en gebruik een klein diafragma (dus hoog getal) voor veel scherptediepte. Zet de stand autofocus naar manual focus.

Light painting met een iPhone

Zelfs zonder app kun je met een telefoon (ik heb alleen verstand van iPhones, sorry…) foto’s maken met een lange sluitertijd. Je doet dat met de ‘live foto’ functie. Als je je camera opent, zie je rechtsbovenaan het rondje voor live foto. Zorg dat die aan staat (dus geen streep erdoor). Maak een foto. Als je de foto opent, zie je linksbovenaan het rondje met LIVE en een pijltje ernaast. Klik daarop en kies ‘lange belichting’. Je ziet nu de lichtstreep in de foto. That’s it! Dit werkt natuurlijk wel maar voor korte opnames, dus wil je meer tijd hebben om te schrijven met licht, dan kun je beter een app of camera gebruiken.

 

Light painting met een app of Android

Download de apps Slow Shutter Cam (iPhone, €2,29 ) of NightCap Camera (iPhone, €2,99). Voor Android zijn er onder andere Camera FV-5 (USD 4,99) en Manual Camera DSLR Lite (gratis). Wist je dat je de volumeknopjes op je koptelefoon kunt gebruiken als ontspanner? Dan weet je zeker dat je telefoon niet beweegt. Instellen op de zelfontspanner is nog beter en gebruik een sluitertijd van minimaal 30 seconden. Ga je schrijven met licht, maar wil je zelf niet heel zichtbaar zijn? Trek dan donkere kleren aan. Verder is het gewoon echt een kwestie van proberen. Schrijf, knip je licht op verschillende plaatsen aan en uit, draai rond met een lichtje aan een stok of gebruik een lichtzwaard. Spelenderwijs leer je wat werkt en wat niet.

Light painting op de computer

"Spelenderwijs leer je wat werkt en wat niet."

Artie Farty

Binnen schilderen

Is het buiten te koud of nat? Dan kun je ook binnen light painting proberen. In een donkere kamer bijvoorbeeld, óf door een foto te maken van een filmpje op de computer. Zoek op Youtube naar ‘fireworks’, ‘camp fire’ of ‘black light dance’ en zie wat er gebeurt. De app met lange sluitertijd (of je camera) zorgen voor de magie en je hoeft zelf geen choreografie te bedenken. Lekker simpel!

Bericht delen:

Gerelateerde berichten