Online_museum_bezoeken_met_Artie_Farty

Met je kinderen (of zelf) ronddwalen in een museum is sinds corona niet meer zo vanzelfsprekend. Je laven aan de mooie kunst en je gedachten de vrije loop laten? Dat moeten we voorlopig misschien iets vaker vanuit huis doen. Gelukkig hebben veel musea inmiddels prima online programma’s. Maak er een feestje van en ga online op reis! 

Museumprogramma’s voor thuis

Het Rijksmuseum heeft een hele pagina met allemaal leuke spelletjes, kleurplaten en workshops. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft ‘Houtje en Blauwtje’ als luisterboek online staan en er zijn ook leuke downloads op de website, zoals deze workshop van Dewy Elsinga die je leert een geluksvogel-collage te maken. Het S.M.A.K. in Gent deelt een downloadlink voor een heel kunstkleurboek (weer ’s wat anders dan Bumba!) en hier vind je er nog een van het MoMA. Het Museum Boijmans van Beuningen was natuurlijk al dicht in verband met de renovatie, ook zij hebben schoolprogramma’s online, bijvoorbeeld deze leuke filmpjes voor het primair onderwijs. Kijk vooral ook even op museumkids.nl en uitmetvlieg.be voor nog veel meer doe-tips!

Online_op_reis_Frankrijk_lockdown_activiteiten_gezin

Online reizen

Artie Farty

Reizen via Google Arts & Culture

Misschien wist je al dat je via de app of website van Google Arts & Culture musea over de hele wereld kunt bezoeken. Je vindt daar prachtige 360 graden tours, maar ook audiotours en heel veel informatie over alle kunstwerken die je kent of nog niet kent. Nu kan ik me zo voorstellen dat je met een kind naast je gaat zitten en dan samen kijkt een online museum. Maar ook daar geldt dat je kind zonder een goede voorbereiding van jou vrij snel zal afhaken. Het is namelijk heel vermoeiend om naar een scherm te kijken met iemand die niet precies weet wat daarop te vinden is. Dus: speel reisgids!

Vertel je gezin dat je een reis voor ze hebt uitgestippeld en trek dat lekker ver door. Ga dus eerst in een atlas kijken waar je heengaat en met welk vervoersmiddel, ontbijt vervolgens in de stijl van dat land en vertel dan alvast even een paar toffe weetjes over het museum dat je hebt uitgezocht. Laat je kinderen zien wat jijzelf heel mooi vindt en vraag dan wat zij ervan vinden. Zouden ze dit museum een keer in het echt willen bezoeken? Na afloop kun je nog een foto van het museum opzoeken en uitprinten en daar een portret van jullie inplakken; dan lijkt het net of je er echt bent geweest!

Minimuseum kunstwerken en naambordjes DIY

Minimuseum

Artie Farty

Maak minikunst voor thuis of buiten

I love het idee van een minimuseum. Zeg maar gerust dat ik er een beetje geobsedeerd door ben. Het idee dat je ergens loopt over zo’n doodnormale grijze stoep en dat je dan ineens een museum tegenkomt. In het ieniemienie! Je hoeft die van jou niet buiten te zetten trouwens, gewoon binnen in de kast kan ook. Neem je eigen favoriete tekeningen of klei een mooi nieuw minibeeld. Bepaal nu waar je museum moet komen. Dat kan al in een gewone schoenendoos. Die zet je op z’n kant en dan ga je inrichten. Welke kleur hebben de muren en de vloer? Maak van bijvoorbeeld een rozijntjespakje een sokkel voor je minibeeld. Maak van ijsstokjes of luciferhoutjes echte lijsten voor je tekeningen. Die kun je trouwens eventueel verkleinen op de printer. Misschien maak je zelfs een mini-catalogus!

Poster Armando Landschaft Museum Voorlinden

Landschaft (2005)

Armando

Koop je favoriete kunstwerk

Niet de echte natuurlijk, maar een poster, kaart of sleutelhanger moet kunnen, toch? Helemaal leuk natuurlijk om eerst een online reisje te maken naar bijvoorbeeld het Guggenheim en dan online een souvenir te scoren. Ben je er toch echt een beetje geweest. Bij Museum Voorlinden koop je op dit moment online een poster van Armando (zie foto hierboven). Of geef een cadeaubon aan opa en/of oma, dan kun je ze over een tijdje meenemen naar het museum! Hier kun je terecht voor bijvoorbeeld een Mauritshuis-memory of een mondkapje waar de Mona Lisa op prijkt. Je hoeft trouwens niet werk van iemand anders kopen, waarom kijk je niet naar je eigen kunst en lijst dat mooi in? Of geef het eens een andere plaats of zet het op een sokkel. Dat kan veel doen voor zo’n kunstwerk, lees hier hoe je zelf sokkels maakt.

Boeken en films

Er zijn massa’s leuke kinderboeken over kunst te vinden, hier zie je een aantal van mijn favorieten. Ben je toe aan wat nieuwe inspiratie? Kijk dan bij je lokale boekhandel of ze leuke kinderkunstboeken hebben. En misschien is er voor jou ook nog wel een mooi boek over je favoriete kunstenaar. Voor volwassenen zijn er heel veel documentaires en films over kunst en kunstenaars, voor kinderen moet je iets beter zoeken. De film Coco heeft in ieder geval een mooie gastrol voor Frida Kahlo (ik vond ‘m sowieso prachtig). EYE film heeft een database vol films, waarbij je kunt filteren op thema of schoolniveau. Niet per se over kunst, maar er zitten wel een paar mooie klassiekers bij die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld iets te leren over animatie.

Bericht delen

Gerelateerde berichten