Stempels maken_Artie Farty_Groentestempel citroen_stempelen_knutselactiviteit

Er zijn maar weinig knutselactiviteiten die zo geschikt zijn voor alle leeftijden. Stempels maken kan namelijk op heel veel verschillende manieren. Ik laat je zien welke. Je kunt je zelfgemaakte stempels gebruiken om een hele tekening te maken, een naam te stempelen of een cool patroon op stof of papier te drukken. Heel veel afdrukken bij elkaar vormen zelfs een echt kunstwerk dat zo in een museum past, kijk maar in deze blog.

6x stempels maken:

1. Groentestempel

Heb je thuis nog wat vergeten groente in de ijskast? Met een doormidden gesneden broccoli, paprika, appel of bleekselderij maak je te gekke stempels. Of wat dacht je van maïs op een verfrolhouder? Smeer wat acrylverf op een schoteltje (beetje uitvegen) of palet en doop je stempel erin. Afdrukken op papier en klaar. Lekker kleuren mengen, experimenteren met veel of weinig verf, misschien verdunnen met een beetje water. Je bent zo een hele middag zoet. Dacht je dat dit kinderspel was? Nee hoor, dit detail van een kunstwerk met broccoliprints (Martin Creed, 4. Work No. 1000) is van de kunstenaar Martin Creed en hing in Museum Voorlinden in Wassenaar. Cool toch?

Aardappelstempels_stempels maken van aardappels_hoe maak je een stempel

Aardappelstempels

2. Aardappelstempel


Een oude aardappel die nog ergens achter in een la ligt, geef je een tweede leven als stempel met zelfbedachte vorm. Snijd de aardappel doormidden en dep hem droog met een keukenpapiertje. Snij er nu met een aardappelmesje of koekjesvormpje de gewenste vorm in en snij de aardappel rondom je vorm weg, tot je vorm een paar millimeter uitsteekt. Stempelen maar!

Stempels maken van foamstickers_creatief recyclen

Recycle je foamstickers

3. Stempels van foamstickers

Peuters en kleuters zijn dol op foamstickers. Voor je het weet heb je weer een A4-tje vol met geplakte stickers. Pak het eens anders aan en plak (of lijm) een foamsticker op een kurk. Dan kunnen ze daarmee stempelen, dat is net weer eens iets anders. Ook foamstickers met letters erop doen het natuurlijk leuk. Heb je toevallig nog een puzzel met schuimrubber stukjes liggen? Die doen het ook heel goed als stempels, lekker upcyclen dus die handel.

Stempels maken van gum_gutsen

Gumstempel

4. Gumstempel gutsen

Met te jonge of ietwat onhandige kinderen kun je dit beter laten. Zo’n guts (te koop bij de hobbywinkel) is namelijk behoorlijk scherp. Maar zijn ze 7 jaar of ouder en een beetje voorzichtig, dan is dit juist top voor de fijne motoriek. Neem een grote gum, teken of schrijf je gewenste afbeelding op een stukje papier met een grijs potlood waar je hard op drukt. Draai je papiertje om en leg het op de gum. Hou goed op z’n plaats en kras over de achterkant met je potlood, je tekening gaat dan in spiegelbeeld over naar de gum. Daarna kun je alle ruimte rondom je tekening weghalen met de guts. Duw op een stempelkussen en zo kun je bijvoorbeeld je boeken of kunstwerken voorzien van je eigen handtekening. Tof!

Stempels maken met een lijmpistool

Stempel gemaakt met lijmpistool

5. Stempels maken met een lijmpistool

Heb je nog geen lijmpistool in huis? Hup, rennen naar de winkel. Voor kinderen is het zo’n stoer en handig ding om mee te werken (en leerzaam, want pas op, warm). En je kunt er dus ook stempels mee maken. Bijvoorbeeld door op een stevig rolletje (niet van wc-papier dus, maar bijvoorbeeld waar touw omheen heeft gezeten) een patroon te maken van strepen of golfjes. Door de (iets verdunde) plakkaatverf rollen en daarna uitrollen op papier. Een tekening overtrekken met een lijmpistool kan ook. Haal daarna voorzichtig los en gebruik ‘m bijvoorbeeld als stencil. Dus: leg op een velletje papier en spuit verf erover met een plantenspuit of spat met een oude tandenborstel en ecoline (pas op voor kleren, tafel en vloer).

Vingerafdruk stempel

Vingerafdruk stempel

6. Vingerafdrukken

Natuurlijk de aller-, allermakkelijkste manier van stempelen is gewoon met je vingers. Duw ze op verschillende kleuren stempelkussentjes en druk op het papier. Als je een vel vol hebt en ze zijn droog, voeg dan met een zwarte fineliner oogjes, haar, neus, armen of pootjes toe. Wat jij wil. Heb je de smaak te pakken? Dan is het misschien handig om te weten dat Marion Deuchars (een van onze favorieten) hier een boek over heeft gemaakt: ‘Echte kunst met je vingers’.

Bericht delen:

Gerelateerde berichten