Stop motion filmpje_klei_animatie_web

Als ik de stop-motion filmpjes zie die mijn kinderen maakten toen ze nog heel klein waren, moet ik altijd glimlachen. Vooral die schattige stemmetjes als voice-over zijn echt te lief. Het leuke is: met een beetje hulp worden ze hier al snel heel handig in. En je weet maar nooit: misschien woont de nieuwe Walt Disney bij jou thuis!

Wat heb je nodig:

  • een verhaallijn
  • een decor of ondergrond
  • poppetjes (bijvoorbeeld LEGO of zelfgemaakt van klei)
  • een smartphone of tablet
  • een stop-motion app of programma 

Hoe maak je een stop-motion filmpje stap voor stap?

  1. Bedenk een verhaallijn. Als je dit heel goed wil aanpakken, maak je een storyboard. Dat betekent dat je iedere scene uitwerkt in een schets. Maar gewoon opschrijven mag ook. Vind je dit lastig? Bedenk dan dat ieder verhaal ongeveer op dezelfde manier is opgebouwd. In mijn blog over the hero’s journey lees je welke stappen je kunt gebruiken.
  2. Bedenk hoe je gaat filmen. Gebruik je tekeningen op papier en film je dat van bovenaf? Dan heb je een mooie ondergrond nodig, papier en tekenmateriaal en een statief waar je je telefoon in vast kunt maken. Wees creatief: met een wasrek lukt dit ook. Film je van voren? Dan heb je ook iets nodig waarmee je telefoon stil blijft, plus natuurlijk een mooi decor.
  3. Je maakt je stop-motion filmpje door heel veel foto’s te maken en tussendoor je onderwerp steeds een heel klein stukje te verplaatsen. Gebruik hiervoor een app. Ik gebruik zelf Stop Motion Studio voor iPhone, maar er zijn er nog veel meer die je kunt proberen. In die app kun je na afloop ook een voice-over of muziek toevoegen.
  4. Extra tips: zorg dat je hand niet in beeld is als je een foto maakt. Toch gebeurd? Dan kun je altijd dat ene frame (beeld) weggooien. Wist je dat je foto’s kunt maken met de volumeknoppen van je headphones? Heel handig, want dan beweegt je telefoon niet als je op de cameraknop tikt. 

Klokhuis masterclass over stop-motion

Wil je graag een filmpje zien met een uitgebreide uitleg over stop-motion? Bekijk dan deze online masterclass van het Klokhuis eens. 

Bericht delen

Gerelateerde berichten