Thuis werken_creatieve tips voor ouders_kind met verkleedkleding

Het fenomeen lockdown hoort helaas sinds een tijdje bij ons leven. En ook al zijn de scholen wel open, het kan natuurlijk voorkomen: thuis werken met kinderen. Hoe pak je dat aan? Ik deel graag wat tips met je die voor mij goed werken in zo’n situatie. Natuurlijk met aandacht voor creativiteit, want in een onzekere periode als deze is een uitlaatklep belangrijker dan ooit. Voor kinderen én ouders.

De Basis

Weet je dit allemaal wel? Scroll dan snel verder naar onder voor praktische en creatieve tips. Maar nog even als opfrisser, deze vijf punten kunnen je helpen mentaal gezond te blijven als ouder:

1. Structuur

Maak een dagplanning, zodat je kind weet waar hij of zij aan toe is. Je kunt daarbij een beetje de tijden van school aanhouden (voorbeeld: het tienuurtje), maar kijk vooral ook wat past in jouw werkdag. 

2. Wees realistisch

Je krijgt gewoon niet hetzelfde gedaan als wanneer je geen kinderen thuis hebt. Kies een paar echt belangrijke taken en focus daarop. Dus: telefoon weg, zet een wekker op 45 minuten, hang een briefje ‘niet storen’ op je deur en gaan. 

3. Wees mild

Niet alleen naar je kind (adem in, adem uit, tel tot tien), maar juist ook naar jezelf. Dit is een bijzondere situatie en je roeit met de riemen die je hebt. Dat betekent dat je ongetwijfeld dingen vergeet of een keer enorm uit je slof schiet. Of meerdere keren. Dat is ok, zeg sorry en probeer het opnieuw, je bent ook maar een mens. 

4. Ga naar buiten

Als jullie dan toch niet naar kantoor of school kunnen, gooi er dan een dagelijks wandelingetje in. Buiten zijn is altijd goed. Of het nou ‘s ochtends in de schemer is, na de lunch of aan het eind van de dag, voor een klein ommetje is altijd ruimte.

5. Beloon je kind en jezelf

Dit is hét moment voor wat goedbedoelde chantage. ‘Als jij nou tot de
lunch heel goed aan je taken werkt, dan mag je daarna pepernoten
bakken.’ Ik noem maar wat. En van die pepernoten knapt jouw humeur ongetwijfeld ook op.

Thuis werken_tutorials museum_kinderactiviteiten

Thuis werken met kinderen: 5 creatieve tips

Hamster hulpmiddelen

En dan heb ik het niet over wc-papier natuurlijk. Nee, kijk eens of je leuke films kunt vinden (mijn all-time favourites: Kerst met Linus, Hook, Hugo, the Goonies, Coco, the Neverending Story, Sing, Binnenstebuiten, Als je begrijpt wat ik bedoel, Harry Potter, Peter en de draak, Matilda, Home alone). Zet een puzzel (check de kringloopwinkel) op een strategische plaats. Stof een oude camera af. Laat je kinderen een kapot apparaat uit elkaar halen. Haal speciale raamstiften in huis. Of bestel het boek Artie Farty, goed voor uren creatief plezier. 😉 Heb je een peuter in huis? Zie mijn pdf met 13 creatieve projecten speciaal voor peuters!

Zorg voor een uitlaatklep

Het ene kind houdt van dansen (regel een silent disco met kerstlicht, maak een dansvloer met washitape), het andere van toneelspelen (zet die verkleedkleren binnen handbereik en laat ze van A tot Z een toneelstukje verzinnen) of sport (bedenk samen 10 sportieve activiteiten die je binnen of buiten kunt doen tussendoor en maak er een challenge van). 

Wees creatief

Ja, iedereen is creatief, ook jij. Leg een oud laken of damast op je tafel en laat iedereen op de tafel tekenen. Bestel een Artie Farty knutselpakket zodat je de komende tijd even inspiratie én materiaal genoeg hebt, of haal een Museumbingo in huis en laat ze op zoek gaan naar de symbolen (kan ook best in huis). Heb je leergierige creatievelingen? Kijk eens bij je favoriete museum, de meesten hebben (soms een beetje verstopt) hele leuke tutorials online staan voor kinderen. Ook als je op YouTube zoekt op ‘tutorial’, ‘how to’ of ‘DIY’ vind je leuke filmpjes van dingen die je kind kan leren of maken. Je hoeft het allemaal niet zelf te bedenken, maar bied het wel aan. Kunst (kijken en maken) is nu heilzamer dan ooit. 

Geef ze taakjes

Grijp je kans en zet je oempa loempa’s in. Zij snappen ook wel dat werk en thuisonderwijs voor de meeste ouders niet een ideale combinatie is. En van wat extra taakjes in huis wordt niemand slechter. Benoem je kind dus tot ‘Hoofd stiften sorteren’, ‘CEO uitlaatservice’ of ‘Manager sokken vouwen’. Wie wordt er medewerker van de maand? 

Laat het los

De kans is groot dat je niet gedaan krijgt wat je wil, dat je huis over een paar dagen ontploft is, dat iedereen er als een zwerver bijloopt en dat je minstens drie ‘meltdowns’ verder bent. Het zij zo. Introduceer een dagelijks schreeuwminuutje (wel even de buren appen dat alles ok is), ram op een boksbal, kras dat tafelkleed onder, maak klei en kneed dat alsof je leven er vanaf hangt, trek een fles wijn open bij de lunch (nee, niet dagelijks) en laat het los. 

Zet ‘m op, you got this!

Bericht delen

Gerelateerde berichten