STRAAT street art graffiti museum Amsterdam Noord

Hij stond al een tijdje op ons to do lijstje, en dat terwijl STRAAT pas oktober 2020 openging. De foto’s zagen er indrukwekkend uit; een 25 meter hoge monumentale scheepsloods in Amsterdam-Noord, gevuld met kleurrijke graffiti en street art. Dat leek me heel geschikt voor (pre-)tieners en – spoiler alert – dat was het ook!

STRAAT street art museum Amsterdam speurtocht kinderen

Speurtocht en rondleiding

Ik had verwacht dat STRAAT een beetje, tja hoe zeg je dat, een zooitje zou zijn. Dat we het zelf moesten gaan bekijken en uitzoeken. Aannames, aannames. Dit internationale street art museum is bijzonder goed georganiseerd. Je koopt je kaartjes online (zoals overal op dit moment) en kinderen krijgen bij binnenkomst een leuke speurtocht. Als helemaal helder is dat je de kunstwerken niet aan mag raken, kunnen kinderen zelf op zoek naar de kunstwerken op hun kaart. Er worden een paar keer per dag rondleidingen gegeven, heel leuk om op die manier wat meer achtergrond te horen. Informatie over de kunstwerken (die echt gi-gan-tisch zijn) vind je in het Nederlands en Engels aan de muur. En dan is er bij binnenkomst ook nog een gedeelte met een tijdlijn van de street art en uitleg van alle begrippen. Fijn!

STRAAT street art museum Amsterdam Noord graffiti

Missie

STRAAT heeft de kunstwerken ingedeeld in een aantal categorieën: persoonlijk, esthetisch, empathisch, verbonden en bewust. Dat vind ik meteen een positief verschil met het MOCO museum in Amsterdam. Ook dat is kleurrijk en aantrekkelijk, maar dat voelt toch veel minder sociaal verantwoord. Dat terwijl street art en graffiti vaak bij uitstek gaan om het maken van een statement. Meer dan 130 kunstenaars van 32 nationaliteiten, zowel gerenommeerd als aanstormend, hebben hier ter plekke hun creaties gemaakt. Dat is echt iets anders dan een stuk muur kopen op een veiling omdat er een werk van Banksy op staat en dat tonen in een museum, terwijl de street artist himself het daar helemaal niet mee eens is. Behalve dat het met de missie van STRAAT dus wel snor zit, is het vooral fascinerend om te zien hoe divers de kunst is die hier hangt. Ben je benieuwd hoe het gemaakt is? Check dan vooral even deze filmpjes!

STRAAT street art museum Amsterdam Noord

Overal iets te zien

Overal waar je kijkt in STRAAT, is wel iets te zien, zelfs heel hoog. Donkey Kong, een echte vrachtwagen die in de lucht hangt of een kunstenares die live kunst maakt vanuit een hoogwerker? In dit street art museum kan het allemaal. Wil je alles even vanuit een ander perspectief bekijken? Klim dan de trap op naar het panoramadek met café. Een toffe plek voor een drankje! Overigens is dit museum, afgezien van het café, rolstoeltoegankelijk. Lever je de ingevulde speurtocht in in de giftshop (waar je toffe betaalbare prints vindt!), dan krijg je iets cools mee naar huis. 

STRAAT museum Amsterdam Noord NDSM

Ontdek Amsterdam-Noord

Noord gestoord, zeggen ze wel, maar wat een leuke buurt is dit! Combineer dit museum eens met een bezoekje aan de IJhallen-markt, of ga naar de leukste spelletjeshal, Blast Galaxy. Drink iets bij Pllek of de IJ-Kantine. Of zoek het MOK op; het Museum voor Onbedoelde Kunst, dat is precies zo grappig als het klinkt. Er is een gratis audiotour in de iZi travelapp. Ben je dol op drukkunst? Neem dan een kijkje in de Grafische Werkplaats Amsterdam. Overigens vind je in Amsterdam Nieuw-West het Street Art Museum Amsterdam, in tegenstelling tot bij STRAAT bekijk je daar de kunstwerken (al dan niet met een rondleiding) in de buitenlucht.

Praktische info

Adres: NDSM-Plein 1, Amsterdam
Openingstijden: woe t/m zo 10:00-18:00 uur
Entree: volwassenen €17,50, jeugd 13-17 jaar €8,50, kinderen t/m 12 jaar gratis (Museumkaart niet geldig)
Website: www.straatmuseum.com 

Bericht delen

Gerelateerde berichten