Year Collaboration (The Prophet)_Ryan Gander_Museum Voorlinden_leuk voor kinderen

Fotogeniek Voorlinden

Museum Voorlinden opende in 2016 zijn deuren voor het publiek. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij kunstliefhebbers uit Nederland en buitenland. Het museum voor moderne en hedendaagse kunst ligt op het prachtige gelijknamige landgoed in Wassenaar. De collectie is verrassend, maar gematigd genoeg voor de liefhebber van ‘traditionele’ kunst en waarschijnlijk origineel genoeg voor de meer doorgewinterde fan van moderne kunst. De ruime entree en hoge zalen maken het museum lekker overzichtelijk.

Met je museumkaart kom je hier trouwens niet ver. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen €17,50. Onze kinderen zijn uitgelaten, dus herhalen we nog even wat je wel en niet kan doen in een museum. De jongste van vijf mag met mijn telefoon wat foto’s maken van de kunstwerken die hij mooi vindt en die taak neemt hij heel serieus. Ondanks wat onscherpe foto’s is het eigenlijk heel leuk om een museum vanaf een lager standpunt terug te zien. Toch heb je in zo’n ‘instagramwaardig’ museum ook snel de neiging snapshots maken zonder nog echt goed te kijken naar wat er is. Juist je telefoon uitzetten (of thuislaten) is dus ook best een idee.

‘Ik zie ik zie’ of Museumbingo

Op dit moment zijn de tijdelijke tentoonstellingen ‘Rendez-vous’ (t/m 3 januari 2021) en ‘Momentum’ (t/m 22 november 2020) te zien. Voor kinderen zijn bijvoorbeeld het werk ‘2000 Year Collaboration (The Prophet)’ van Ryan Gander – een muisje dat met zijn koppie uit de muur een monoloog houdt – en ‘I Mural (Reducción objetiva orquestada)’ van Gabriel Rico (zie foto hierboven) leuk. Of wat dacht je van ‘Singer Trio’ van William Kentridge; drie naaimachines met megafoons die een Afrikaans volksliedje spelen? Bij de ingang van Museum Voorlinden krijg je folders met de highlights van het museum en informatie over de tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen vanaf 4 jaar mogen op ontdekkingstocht met gratis ‘Ik zie ik zie’-kaartjes van het museum. Een Artie Farty Museumbingo meenemen kan natuurlijk ook, die komt in ieder kunstmuseum van pas. 

Leandro Ehrlich_Swimming pool_Museum Voorlinden_zwembad_kunst voor kinderen_detail

Swimming pool (detail)

Leandro Ehrlich

Zwemmen in een museum

In het museum zijn een paar zalen (je ziet snel genoeg welke) die je liever overslaat met kinderen. Niet omdat de kunst niet mooi is, maar juist omdat kinderen er maar wat graag aankomen. Die bekijken we wel een keer rustig zonder kinderen. Nadat we uitvoerig de mini-lift van Maurizio Cattelan hebben bestudeerd (daar kun je een heel verhaal bij verzinnen!) komen we bij ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich. Dit is toch wel dé publiekstrekker van Museum Voorlinden. Vanaf zaalniveau zie je ‘gewoon een zwembad met een trappetje en bewegend water’, maar daal je een trap af, dan kun je de ruimte onder dat zwembad in, waardoor het lijkt alsof je er echt in zit. Een hele bijzondere ervaring! Voor kinderen zijn verder onder andere ‘Open Ended’ van Richard Serra en het reusachtige ‘Couple under an Umbrella’ van Ron Mueck interessant. 

Ron Mueck_Couple under an umbrella_Museum Voorlinden_kindvriendelijk

Couple under an umbrella

Ron Mueck

Kindvriendelijk en voor welke leeftijd? 

Maar dan nu de hamvraag: is dit museum kindvriendelijk en voor welke leeftijd is het dan leuk? Ja, het is zeker kindvriendelijk. Mijn ervaring is dat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen kinderen aanspreken (kleurrijk, soms grappig en je kunt er goed samen gesprekken over voeren). Bovendien valt er iets te beleven. Mijn jongste was 5 toen hij voor het eerst meeging en was echt geboeid. De oudste van 13 gaat nog steeds graag mee. Zelfs met een 3- of 4-jarige die niet al teveel stuitert van nature zou ik het wel aandurven.

Wat ik verder sterk vind aan museum Voorlinden: 

  • je kind leert dat eigenlijk niets gek is in de kunst. Daardoor krijg je meteen zin om zelf thuis creatief aan de slag te gaan. 
  • de informatiefolders helpen jou als ouder om je kind (en jezelf) uit te leggen waar de werken over gaan
  • in de tuin kunnen kinderen even rennen zodat ze zich binnen wat langer kunnen concentreren. Je komt zelfs helemaal bij het strand uit als je een beetje doorwandelt. 
  • je mag met een kinderwagen naar binnen en er is ruim voldoende parkeerplaats (als je goed kijkt, kom je na het parkeren zelfs een kabouterhuisje tegen onderweg naar het museum) 
  • de museumshop heeft hele leuke producten, ook voor kinderen

Maar: in zalen met installaties zoals losliggende knikkers, confetti of parels moet je natuurlijk wel goed opletten met loslopend grut. Als je dat van tevoren weet, dan is dit museum echt de moeite waard. En je kunt altijd nog eens zonder kinderen terugkomen om alles op je gemak te bekijken.

Bericht delen

Gerelateerde berichten