Amfitheater Marta Pan klein

Dat het Kröller-Müller Museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit en dat het ligt in een prachtig natuurpark, wist je vast al. Maar wist je ook dat er speurtochten, spelletjes en boeken zijn om kinderen wegwijs te maken langs de vele kunst binnen én buiten? 

Let op: de spelletjes en activiteiten die genoemd worden in deze blog zijn mogelijk niet beschikbaar ten tijde van corona-maatregelen.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum begint eigenlijk al onderweg. Het museum ligt in het Nationale Park De Hoge Veluwe en het is een avontuur op zich om daar doorheen te wandelen richting het museum. Rijden met de auto of fietsen op een gratis Witte Fiets (er zijn ook kinderstoeltjes achterop en kinderfietsen) kan ook, als je je energie nog even wil bewaren. Met een Museumkaart mag je gratis het Kröller-Müller Museum in, maar je betaalt wel toegang voor het park. Entree voor Museonder (een museum over het leven onder de grond, dat is gevestigd in het Bezoekerscentrum van het park) is hierbij inbegrepen. In het park kun je herten, wilde zwijnen of moeflons (met van die mooie gekrulde hoorns) tegenkomen. Bij de ingang krijgen kinderen een speurkaart met dingen die ze onderweg kunnen zien.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Kunstboeken saai? Echt niet!

In het museum sta je oog in oog met meesterwerken van beroemde kunstenaars. Ontdek de snelle streepjes van Vincent van Gogh, de strakke lijnen van Piet Mondriaan en het bijzondere uiltje van Pablo Picasso. Om niet de weg kwijt te raken tussen al die grootheden (of tussen alle toeristen), is het een goed idee om je bezoek aan dit museum goed voor te bereiden. Daardoor gaat de kunst leven en snappen kinderen dat dit niet zomaar een uitje is. Bovendien helpt het enorm als ze een paar kunstwerken herkennen uit boeken die je samen met ze hebt bekeken. Wij lazen thuis ‘Het stoere kunstboek’ van het Kröller-Müller Museum. Een absolute aanrader, zelfs als je niet naar dit museum gaat! De informatie is spannend, goed geschreven, behapbaar en interessant voor ouders en kinderen. 

Spelletjes

Bij binnenkomst krijg je het Museum Dobbelspel, waarmee de dobbelsteen per zaal bepaalt wat voor een opdracht je doet. Bijvoorbeeld de opdracht om een spannend verhaal te verzinnen bij een schilderij, samen op zoek te gaan naar een bepaald detail of te vragen aan de beveiligers wat hun favoriet is. Dat is leuk! Dit spel is voor 3 euro te koop in de shop van het museum, maar als je het bij binnenkomst krijgt, mag je het na afloop meenemen naar huis. Je kunt het in ieder museum gebruiken, dus het is ook een leuk cadeautje, bijvoorbeeld in combinatie met Artie Farty’s Museumbingo. Voor binnen en buiten zijn verder verschillende speurspellen beschikbaar, die je al kunt spelen met kinderen vanaf 3 jaar. Hebben je kinderen na al die schilderijen wel zin om zelf iets te maken? Dan kunnen ze bij de ingang van het restaurant meedoen aan het Schilderspel. Pak de kwast en schilder een detail van een Van Gogh na op… een hele grote iPad!

Museumdobbelspel Kröller-Müller Museum

Beelden en uitzicht

Als je al die meesterwerken binnen hebt bewonderd, vervolg je je ontdekkingstocht in de beeldentuin. Ruim 160 beelden staan verspreid over de hele tuin, op grasvelden, hoog op een heuvel en soms zelfs verstopt tussen bomen! De trap van Krijn Giezen (‘Kijk Uit Attention’) biedt een adembenemend uitzicht. Staar je niet blind op dit kunstwerk, want het is vaak gesloten en het museumbestuur is zich nog aan het beraden over wat er in de toekomst mee moet gebeuren. Check vooral of Jean Dubuffet’s ‘Jardin d’émail’ open is; kunst om op en zelfs in te spelen! Als je nog puf hebt, kun je tot slot de tentoonstelling van dat moment gaan bekijken. Is de koek op? Vraag dan wel nog even het ontzettend leuke (gratis!) kunstpakketje aan. Laat je inspireren door de kunstenaar, deel het resultaat online en wie weet winnen jouw kinderen wel een exemplaar van Het stoere kunstboek.

Kroller Muller Museum klein

Conclusie

Het Kröller-Müller Museum is prachtig en echt geschikt als familieuitje. Het staat niet voor niets in mijn blog met kindvriendelijke kunstmusea. Het is enorm omvangrijk (zowel qua oppervlak als qua hoeveelheid kunst), dus een goede voorbereiding is wel nodig. Gelukkig biedt het museum je alle kansen en gereedschappen om je museumbezoek tot een geslaagd uitje te maken.  

 

Kinderboeken over het museum:

Het stoere kunstboek – op avontuur in het Kröller-Müller Museum
In dit boek wil je blijven lezen, of je nou kind bent of volwassene. Het zit boordevol spannende en ontroerende verhalen van bekende kinderboekenschrijvers zoals Tonke Dragt en Jochem Myjer. De bijdragen van de museummedewerkers geven je een kijkje achter de schermen en al lezend ontdek je ook nog eens van alles over Griekse goden en hun avonturen. Door dit boek gaat de kunst echt leven!

 

Zwaan zoekt een vriendje
Beelden van Marta Pan, Jean Dubuffet en Christo zijn opgenomen in dit prentenboek. Leuk om thuis te lezen voor het slapen gaan én een laagdrempelige voorbereiding op het museumbezoek. De hoofdpersoon van het prentenboek ‘Zwaan zoekt een vriendje’ houdt een winterslaap van 1 november tot 1 april. Dit beeld van Marta Pan, officieel ‘Drijvende sculptuur, Otterlo’ genoemd, kan namelijk niet tegen sneeuw en ijs. In de lente en de zomer drijft het beeld wel in de vijver van de beeldentuin en zijn ook alle vriendjes te bewonderen.

 

Het geheim van Helene – Lydia Rood
Dit boek, voor kinderen van 10-12 jaar, gaat over Helene Kröller-Müller en haar bijzondere schilderijencollectie. Het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen en de ontstaansgeschiedenis van het Kröller-Müller Museum.

 

Praktische info

Adres: Houtkampweg 6, Otterlo
Openingstijden: di t/m zo 10:00-17:00 uur, ma 11:00-17:00 uur (let op: Jardin d’émail is alleen open wanneer het oppervlak volledig droog is en elke laatste maandag van de maand is dit werk gesloten voor onderhoud)
Entree: kinderen 6 t/m 12 jaar €5,55, volwassenen €11,10, kinderen t/m 5 jaar en Museumkaarthouders gratis 
Website: www.krollermuller.nl 

Bericht delen

Gerelateerde berichten