Vakantiekunst met kinderen

Stapel stenen_strand_vakantiekunst

De vakantie is een ideaal moment om creatief bezig te zijn met je kinderen. Door de rust en een andere omgeving gaat je creativiteit makkelijker stromen en bovendien heb je (als het goed is) alle tijd van de wereld. Hieronder vind je 9 te gekke ideeën voor vakantiekunst, met steeds een kunstenaar als inspiratiebron.

9 ideeën voor vakantiekunst:

1. Brooddeeg

Brooddeeg of zoutdeeg kun je altijd en overal maken. Met een kop bloem, kop zout, anderhalve kop water en een klein lepeltje olie ben je er al. Lekker kneden, iets moois maken door te rollen, snijden of met een knoflookpers te persen en dan rustig afbakken in de oven (of aan de lucht laten drogen, dan duurt het alleen iets langer).

Inspiratiebron: Itamar Gilboa, The Food Chain Project (te zien in het LAM museum in Lisse)
Gilboa maakt keramiek, maar zijn idee om in kunstobjecten vast te leggen wat je eet en drinkt, is natuurlijk heel toepasbaar en leuk tijdens een vakantie. Wie weet daagt het je kinderen zelfs uit om iets exotisch te eten, puur omdat de vorm mooi is.

2. StrandschilderijOp het strand maak je met steentjes, takken, schelpen, zeewier en andere natuurlijke voorwerpen een prachtig schilderij. Alles mag! Fotografeer het als je het wil bewaren, daarna neemt de zee het weer mee.

Inspiratiebron: Sue Lawty, World Beach Project
Lawty deed dit project voor het Victoria & Albert Museum in Londen. Mensen konden wereldwijd kunst maken met stenen op het strand en de foto’s daarvan opsturen. Kijk maar eens wat dat opleverde.

Strandschilderij van stenen en zwerfhout

'Fotografeer het als je het wil bewaren, daarna neemt de zee het weer mee.'

3. Bloemen drogen

Een herinnering aan een mooie vakantie is altijd leuk en een bloemenpers maak je makkelijk zelf. Wat houdt je nog tegen? Verzamel mooie bloemetjes in je vakantie-omgeving en spreid ze uit op een krant. Maak je bloemenpers van een aantal stukken krantenpapier in hetzelfde formaat. Leg de bloemen ieder op een eigen papier en voeg twee stukken karton toe als voor en achterkant. Verzwaar het geheel met dikke boeken of zware stenen. Plak de bloemen als ze droog zijn met een klein stukje tape in een mooi boekje en schrijf de naam erbij. Inlijsten of er een collage mee maken kan ook, dan heb je meteen een mooi cadeau voor Moederdag of Vaderdag!

Inspiratiebron: Als je gaat zoeken op ‘pressed flower art’, vind je online heel veel moois. Onder andere het werk van designer Anne ten Donkelaar, die werkt met zowel gedroogde als uitgeknipte bloemen en daar de mooiste kunstwerken mee maakt.

4. Stenen schilderen

Stenen zijn natuurlijk vaak al mooi van zichzelf, maar het beschilderen van stenen is gewoon leuk om te doen. Doop ze in verf, zet alleen stippen met een wattenstaafje of verf ze helemaal in je favoriete kleur en plak er wiebeloogjes op. Voor je het weet heb je een hele collectie in thuis.

Inspiratiebron: De Australische Elspeth McLean schildert prachtige mandala’s op stenen. Begin gewoon eens met gekleurde stippen, ook Yayoi Kusama is daar dol op!

Muurschildering van Tania hoek Mercer Street New York

'Mooie stoepkrijtkunst zal zonder twijfel voorbijgangers laten glimlachen.'

5. Stoepkrijt

Good old stoepkrijt. Het is street art voor kinderen en je neemt het makkelijk mee. Bovendien zal mooie stoepkrijtkunst zonder twijfel voorbijgangers laten glimlachen. Aan de slag!

Inspiratiebron: Tania, muurschildering op de hoek van Mercer Street en 3rd Street, New York (zie foto boven)

Er is een wereldwijde community van ‘chalk artists’ die de meest fantastische 3D kunstwerken op straat maken, maar tekenen in perspectief is best lastig. Kijk in plaats daarvan eens naar kunstenaars die abstract werk maken of maakten, zoals Tania.

6. Geheimschrift

Wij waren ooit in Denemarken en hadden niets om mee te tekenenen, dus pakten we een ganzenveer uit het park en een bakje sojasaus en maakten alsnog mooie vakantiekunst. Als je dit doet met citroensap, heb je warmte nodig om je tekening zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld van een broodrooster of een strijkbout.

Inspiratiebron: Jim Sanborn, Kryptos

Kryptos is een kunstwerk dat op het terrein van de CIA in Langley, Virginia (Amerika) staat. Het bestaat uit vier onderdelen, waarvan er sinds de onthulling in 1990 drie zijn ontcijferd. Het vierde onderdeel is een van de beroemdste onopgeloste raadsels op de wereld. Cool toch?

Weven op een stok eindresultaat liggend

'Weven is een van de meest rustgevende dingen om te doen.'

7. Collages maken

Pak het lokale krantje, een wit A4tje en lijm en plakken maar! Bij collages mag alles: knippen, scheuren, een mensenhoofd op een dierenlichaam, tekst erbij of een tekening met fineliner die verder gaat waar je plaatje ophoudt… niets is gek!

Inspiratiebron: Ben Giles
Collages zijn redelijk ‘hot’ op dit moment, dus er zijn online meer dan genoeg inspiratiebronnen te vinden. Het werk van Giles is vaak kleurrijk en humoristisch en dat spreekt veel kinderen aan, probeer het maar eens.

8. Weven op een stok

Weven is een van de meest rustgevende dingen om te doen. Zoek een mooie stok in de vorm van een Y. Wikkel er dun touw omheen (of elastieken, als je geen touw hebt). Weef lange draden in verschillende kleuren (of repen stof, of mooie bloemen) tussen je touw door. Klaar! Hier zie je een tutorial met filmpje.

Inspiratiebron: Chiharu Shiota
Shiota is een Japanse kunstenares die hele werelden bouwt met draad en andere voorwerpen. Magisch!

9. Je uitzicht tekenen

Neem een klein boekje en een potlood en teken iedere dag iets uit je omgeving. Dat kan je uitzicht zijn of een slak die voorbijkruipt, een mooie boom of de zee. Alles is goed en het hoeft echt geen meesterwerk te zijn. Waan je een ontdekkingsreiziger die schetsen maakt van een nieuw land voor de mensen thuis.

Inspiratiebron: William Turner
De beroemde Engelse schilder Turner was regelmatig in Nederland en schetste zijn uitzicht in schetsboeken. Later gebruikte hij deze schetsen als basis voor zijn schilderijen. Op deze website vind je honderden schetsboeken van zowel professionele illustratoren als amateurs.

Bericht delen:

Vier de liefde met Valentijnskunst

Love_graffiti_Valentijnskunst

‘Het is goed om zoveel lief te hebben als men kan want daarin is de ware sterkte,’ aldus Vincent van Gogh. En gelijk had hij natuurlijk, dat blijkt wel weer in deze tijd waarin we soms familie en vrienden voor lange tijd moeten missen. Maar niet getreurd, want mooie post sturen kan altijd! Dat kan trouwens ook prima naar mensen die bij je in huis wonen. Iemand verrassen met iets liefs is gewoon altijd een goed idee. Ik heb wat leuke kunstige DIY-ideeen voor je verzameld met een echt kunstwerk als inspiratiebron!

5x Valentijnskunst voor kinderen en volwassenen

Handletter je mooiste boodschap

Je kent ze vast wel, de iconische letters LOVE die in een vierkantje zijn opgestapeld. Ze zijn bedacht door kunstenaar Robert Indiana, die ook de bedenker is van het wereldberoemde ‘I hartje NY’-beeldmerk. Verzin een korte maar krachtige slogan die laat zien wat je voor iemand voelt en schrijf die op. Ga nu spelen met de letters. Maak ze groot, voeg schaduw en kleur toe (kijk eens naar de app ‘Draw Graffiti’ voor simpele voorbeelden) of maak ze van karton in 3D. Dat doe je door je letter op karton te tekenen, uit te knippen en daarna om te trekken en nog eens uit te knippen. De zijkanten maak je van lange stroken karton en die maak je vast met tape. Verven in een mooie kleur en klaar is je liefdesboodschap!

 

Snowglobe met hart à la Damien Hirst

Artie Farty

Maak een snow globe met een hart

Damien Hirst is een kunstenaar die hele bijzondere dingen bedenkt. Een haai in een aquarium? Een schedel met glimsteentjes? Ja hoor, waarom niet? Zo stopte hij ook een varkenshart met een pijl erdoor in een potje en dat kan jij ook! Nou ja, gebruik maar niet een varkenshart, maar maak zelf een mooi hartje van klei. Steek er een pijl doorheen en lijm die op zijn kop vast aan de deksel. Vul je potje met water, een beetje glycerine en eventueel wat glitters en draai de deksel erop. Even goed vastlijmen en laten drogen. Schudden maar!

Valentijnskunst_punnikwoord_love_punniken_small

Punnikwoord

Artie Farty

Punnik een woordslang

Hier ben je wel even zoet mee, maar leuk dat het is! Heb je een punnikding in huis? Mooi. Niet? Maak er heel simpel zelf eentje van een wc-rol met vier rietjes of stokjes erop gelijmd. Punnik een hele lange slang en maak er een woord of naam van. Schuif nu stevig ijzerdraad in je woordslang en buig ‘m in de gewenste vorm. Gewoon een hartje kan natuurlijk ook. Bind er een touwtje aan om op te hangen. Als inspiratiebron kun je kijken naar ‘I promise to love you’ van Tracy Emin. Dat hangt in Museum Voorlinden en het klinkt heel romantisch, maar mevrouw Emin maakt ook best vaak kunst omdat ze boos is of om mensen te choqueren.

Liefdesbrief in snippers

Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist helemaal niet verliefd bent, maar liefdesverdriet hebt. In dat geval lucht het misschien wel op om een hele boze brief te schrijven, of een verdrietige. Pak vervolgens de pastamachine (als je die hebt) en zet het deel erop waarmee je reepjes pasta maakt. Haal je brief erdoorheen, aan de onderkant komen er alleen nog maar snippers uit. Hetzelfde deed de straatkunstenaar Banksy een tijdje geleden. Hij vond het stom dat een kunstwerk van hem voor heel veel geld verkocht werd op een veiling en bouwde stiekem een versnipperaar in, in de schilderijlijst. Het kunstwerk kreeg daarna de naam ‘Love is in the bin’ en werd alleen nog maar meer geld waard.

Brieven Vincent van Gogh_van Gogh Museum_Amsterdam

Brieven schrijven

Van Gogh Museum

Schrijf je mooiste brief

We sluiten natuurlijk af met Vincent van Gogh, die tijdens zijn leven eindeloos veel brieven schreef, vooral naar zijn broer Theo. Hij tekende er soms ook bij. Op de website van het Van Gogh Museum vind je heel veel van deze brieven online, inspirerend om eens te bekijken! Schrijf een brief aan oma, opa of een vriend die ver weg woont en maak daar een mooi verhaal van. Beschrijf wat de vogels doen buiten, wat voor weer het is of wat het eerst was waar je aan dacht toen je wakker werd. Wedden dat je een mooie brief terugkrijgt?

Marmeren met scheerschuim en verf

Boekje of schrift DIY van scheerschuim verf en papier 800x600
Boekje of schrift DIY van scheerschuim verf en papier 800x600

Marmeren met scheerschuim en verf is een absolute favoriet bij ons thuis en is geschikt voor kinderen van 5 jaar, maar ook nog leuk voor pubers en volwassenen. Hoe werkt scheerschuimmarmer eigenlijk? In deze blog laat ik het je precies zien. Ik geef je ook een aantal tips voor wat je vervolgens met al dat gemarmerde papier kunt doen.

Geschikt voor:

5 jaar en ouder

Wat heb je nodig?

  • wit papier (gewoon A4 of dikke papier)
  • ovenschaal of lage bak
  • scheerschuim
  • inkt (ecoline) of voedingskleurstof (druppels, geen gel)
  • satéprikker om mee te roeren
  • keukenpapier
  • plastic pasje

In het onderstaande filmpje laat ik je zien hoe het moet. Let op: schraap alle scheerschuim goed van het papier af met een pasje. Dan krijg je het mooiste resultaat. Verder kan er eigenlijk weinig mis gaan als je je tafel, vloer en kind bedekt…

De vraag is vervolgens: wat kun je hiermee? 

Leuk, gemarmerd papier, maar het zou jammer zijn als het op een stapel in de kast belandt. Ik geef je maar liefst 8 tips voor het verwerken van dit kunstige papier. 

Wil je zelf nu ook graag aan de slag met scheerschuimmarmer? Bestel het Artie Farty knutselpakket, daar zit alles in wat je nodig hebt! 

Bericht delen:

Maak het zelf!

Ga aan de slag met dit superleuke knutselpakket met Artie Farty als basis! Dit is een perfect cadeau voor creatieve kinderen, vol laagdrempelige activiteiten en materiaal om zelf kunst te maken.
€24,95

Kunstboeken voor kinderen en ouders

Kunstboeken_voor_kinderen_en_ouders

Boeken kunnen op heel veel manieren kinderen inspireren. Zo kan een stripboek aanzetten tot het verzinnen van een eigen stripverhaal en kan een fantasieverhaal inspireren tot het bouwen van een boot of tijdmachine van karton. Leuker nog dan kinderen kunstboeken geven, is er samen naar te kijken of uit te werken. Zo kun je als ouder en kind elkaar inspireren (en heb je ook nog eens mooie gesprekken)!

De leukste kunstboeken

De laatste jaren brengen musea en uitgevers steeds vaker kunstboeken uit; een goede ontwikkeling! Omdat het lastig kan zijn een keuze te maken uit het grote aanbod, vind je hieronder een selectie van leuke kunstboeken voor kinderen en ouders. Van kijken tot maken en van experimenteren tot doen, alles komt aan bod. In Artie Farty vind je trouwens achterin een hele lijst kunstzinnige boeken, websites en apps. 

Waar gaat het over?


Bestaan er ook lelijke beelden? Waarom is kunst zo duur? Hangt dit niet op z’n kop? Waarom ligt er allemaal fruit? Dit is toch niet af? Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? Kinderen kunnen de mooiste vragen stellen, waardoor ook volwassenen met nieuwe ogen naar kunst gaan kijken. In dit schitterende boek maken we een kunstreis door de tijd – en komen we langs honderden beroemde kunstwerken.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 12 jaar, maar het is bijvoorbeeld ook goed te gebruiken als volwassene om iets uit te leggen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?

Het legt op een laagdrempelige manier een aantal kunstbegrippen uit. Tegelijkertijd laat dit boek zien dat vragen over kunst niet gek zijn, of dom. Dat vergeten niet alleen kinderen, maar ook hun ouders nog wel eens. Kunst moet je niet altijd maar zo serieus nemen, daar mag je ook gewoon om lachen.

Waar gaat het over?

Zo’n twintig veelal bekende kinderboekenschrijvers als Paul van Loon, Jochem Myjer en Tonke Dragt schreven een verhaal bij een kunstwerk. Een grote kleurenfoto brengt het kunstwerk in beeld en in pastelkleurige kaders wordt een toelichting of achtergrondinformatie gegeven. Bij elkaar geeft het een fascinerend beeld van de diverse aspecten van kunst.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 8 jaar, hoewel een paar van de verhalen, foto’s en weetjes ook al wel geschikt zijn om voor te lezen aan jongere kinderen.

Wat is hier zo goed aan?

Het is zo moeilijk om de toon van een kunstboek goed te vatten en de makers van dit boek zijn hierin echt geslaagd. Het is boeiend voor kinderen en ouders en het leuke aan zo’n boek is dat de kunst herkenbaar is als je in het museum komt. Zeker in het Kröller-Müller museum is dat geen overbodige luxe, want dat is zo groot! 

Echte kunst maak je zo_Marion Deuchars_Artie Farty_boekrecensie

Echte kunst maak je zo

Marion Deuchars

Waar gaat het over?

Dit is een dik tekenboek met een lekker groot formaat waar kinderen zo mee aan de slag kunnen. Aan de hand van een paar voorbeelden kunnen ze letterlijk de kunst afkijken van grote namen als Picasso, Calder, Matisse, Van Gogh, Pollock, Klee en Mondriaan. En dankzij de heldere uitleg van de technieken kunnen ze er helemaal hun eigen invulling aan geven.

Voor welke leeftijd?

Een kind van 3 beleeft hier al plezier aan, maar een volwassene ook. Praktisch voor alle leeftijden dus!

Wat is hier zo goed aan?

Kinderen tekenen en kleuren graag. En volwassenen vinden het fijn als kinderen iets leren over kunst. Het is maar zelden dat die twee dingen samenkomen en dan ook nog op een leuke manier, die kinderen én ouders aanspreekt.

Waar gaat het over?

Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader pluis denkt dat nijn te klein is, maar nijntje vindt zichzelf al heel groot. Ze mag mee naar het museum en vindt dat reuze spannend. Ze zien schilderijen, een mobile en zelfs een stenen beeld. Aan het eind van het boekje wil nijntje zelf ook kunstenaar worden.

Voor welke leeftijd?

Vanaf 2 jaar (tot een jaar of 5 zou ik zeggen).

Wat is hier zo goed aan?

Dit is natuurlijk het perfecte boekje als je met je kind naar het Nijntje Museum in Utrecht wil gaan. Maar ook als voorbereiding op een bezoek aan ieder ander museum doet deze Nijntje het goed. Het is herkenbaar en vrolijk en nodigt uit om ook eens kunst te bekijken met kinderen.

Kunst met taart The Tjong-Khing kunstboeken kinderen ouders

Kunst met taart

Thé Tjong-Khing

Waar gaat het over?

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Krijgen ze de dief te pakken? En herken jij de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars? 

Voor welke leeftijd? 

Een prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of 4. 

Wat is hier zo goed aan? 

De herkenbare stijl van Thé Tjong-Khing is een feest voor kinderen en ouders. Dat geldt eigenlijk voor het boek als geheel. Voor kinderen is er veel te zien in dit spannende verhaal zonder tekst en voor ouders is het leuk en leerzaam om alle kunst voorbij te zien komen. 

5x makkelijke STEAM projecten

Verfbellen STEAM project
Inhoud

S.T.E.A.M. staat voor ‘Science, Tech, Engineering, Art en Math’. De A van Art wordt nog wel eens weggelaten, maar daar ben ik het natuurlijk niet mee eens! Doe jij wel eens proefjes met je kinderen thuis? (En dan heb ik het niet over: kijken of ze achter het behang blijven plakken…) Vooral eens gaan experimenteren, want daarmee stimuleer je hun probleemoplossend vermogen en ze leren verbanden zien (tussen stoffen bijvoorbeeld). Met deze makkelijke STEAM projecten voor thuis en in de klas start je lekker laagdrempelig:

5 leuke proefjes voor kinderen:

STEAM project Baking Soda Verf

Toververf

Dit is een recept dat in Artie Farty LAB staat en het is echt leuk om eens te doen! Vul een paar glaasjes voor een kwart met water en voeg een paar druppels voedingskleurstof toe. Doe er vervolgens een theelepel baking soda per glaasje bij en roer goed door. Verf een vel aquarelpapier nu met verschillende kleuren (bijvoorbeeld geel en oranje of blauw en groen). Tot slot druppel je met een pipetje of een klein spuitflesje wat azijn op het papier… kijk wat er gebeurt! Laat het papier drogen, dan kun je het gebruiken om bijvoorbeeld een mooi boekje van te maken.

 

Informatie

Nodig
Baking soda
Aquarelpapier
Waterverf
Azijn
Kwast

Moeilijkheidsgraad

Zonneprints exposeren serie cyanotypie

Zonneprint

De zonneprint of cyanotypie uit deze blog is natuurlijk ook een voorbeeld van wetenschap meets kunst. Met een mengsel van ijzer(III)ammoniumcitraat en rood bloedloogzout (en water) maak je lichtgevoelig papier en daarmee creëer je te gekke kunstwerken! Gaat dit alchemistenklusje je iets te ver? Bestel dan wat vellen lichtgevoelig papier of een shopper zonneprintpakket of ga voor de ‘light versie’ met geverfd papier die ook in de zonneprint-blog staat.

De moeilijkheidsgraad is gebaseerd op het zelf maken van het mengsel. Werk je met geprepareerd papier of lichtgevoelige stof, dan is dit STEAM project juist heel makkelijk.

 

Informatie

Nodig

8 gr rood bloedloogzout
20 gr ijzer(III)ammoniumcitraat
200 ml gedistilleerd water
aquarelpapier
handschoenen
2 donkere flessen
sponskwast
2 mengbakjes voor 100 ml
houten roerstaafje
trechter
maatbeker

Moeilijkheidsgraad

Melkmarmer met afwasmiddel STEAM

Smeltende kleuren

Toen ik bezig was met het maken van Artie Farty LAB, heb ik heel veel ideeën getest. Zo kwam ik erachter dat er op Pinterest behoorlijk wat DIY-ideeën staan die helemaal niet uitvoerbaar zijn. Ik was al fan van het maken van scheerschuimmarmer en wilde testen of dat ook met melk kon. Ik weet niet of jij dat wel eens hebt gedaan, maar het resultaat was bij ons echt waardeloos. MAAR. Als je melk in een lage bak giet, er een aantal druppels voedingskleurstof bij druppelt en er dan met een wattenstaafje gedrenkt in afwasmiddel in gaat… wauw!


Een variant hierop kun je doen door gekleurde snoepjes (bijvoorbeeld Skittles) in een patroon langs de rand van een schoteltje te leggen. Giet vervolgens een laagje warm water in het schoteltje en kijk wat er gebeurt.

Informatie

Nodig
lage schaal of diep bord
melk
inkt of voedingskleurstof
wattenstaafje
afwasmiddel

Moeilijkheidsgraad

Artie Farty kwast moeilijkheidsgraad 1

STEAM project kinetische kunst mobile

Kinetische kunst

Kinetische kunst is een kunststroming die werkt met bewegende objecten, bijvoorbeeld natuurkracht (wind, water), machinale aandrijving (magneten, motoren), of een menselijke handeling. Alexander Calder, Marcel Duchamp en Jean Tinguely zijn een paar belangrijke vertegenwoordigers van de kinetische kunst. Dit project is perfect voor nieuwsgierige uitvinders in de dop!

Probeer bijvoorbeeld eens een kettingreactie te maken (wij bleken daar niet heel goed in, kijk maar). Of bouw een mobile à la Calder, maar dan met rietjes en paperclips (een idee van Marion Deuchars).

Informatie

Nodig
papieren rietjes
paperclips
vormen uit karton
eventueel verf
draad voor het ophangen

Moeilijkheidsgraad

Artie Farty kwast moeilijkheidsgraad gemiddeld 80x80

Verfbellen STEAM project

Kunst met bellenblaas

Met bellenblaas kun je zo een middagje zoet zijn. Eerst het maken van het perfecte zeepsop, liefst een nachtje laten staan en dan dingen fabriceren om bellen mee te maken. Bijvoorbeeld twee stokken met ieder een ‘oogschroefje’ erin en daar twee touwen tussen geknoopt: eentje strak en eentje los. Aan de losse rijg je een moer et voilà, je kunt megabellen maken. Kleiner kan ook, door een kubus te maken van rietjes die je met een lijmpistool vastlijmt. Doop die in het sop tot je een bel tussen alle rietjes hebt en probeer er dan nog een bel in te blazen. Lukt dat? Voeg dan vooral als STEAM variant verf toe aan een klein beetje zeepsop (verhouding ongeveer 1:1). Blaas bellen tot ze over de rand komen en hou er dan een vel papier tegenaan. Het lijkt eerst nog wat waterig, maar het droogt prachtig op!

Informatie

Nodig
zeepsop
verf
rietje
beker
aquarelpapier

Moeilijkheidsgraad

Artie Farty kwast moeilijkheidsgraad 1

Bericht delen:

Hoe maak je een diorama van een iPhone doosje?

Diorama van iPhone doosje

Tips voor het maken van een diorama

Je hebt ze vast wel in huis rondslingeren: verpakkingen van apparaten zoals smartphones. Om de een of andere reden heb je ze tot nu toe niet weggegooid en dat is maar goed ook! Je kunt ze namelijk perfect recyclen en er een kunstig diorama van maken. Maar hoe doe je dat?

Geschikt voor

6+ (ik heb dit ook met kleuters gedaan, maar dan is een schoenendoos handiger)

Inspiratie

Joseph Cornell

Materiaal

– een stevig doosje van bijvoorbeeld een smartphone

– schaar

– potlood

– oud papier (bijvoorbeeld oude bladmuziek of mooie vergeelde pagina’s uit een boek van de kringloop)
– mod podge (het recept daarvoor vind je in deze blog)

– kwast

– spullen om in je diorama te zetten

 

De inspiratiebron

De Amerikaanse kunstenaar Joseph Cornell was een enorme verzamelaar. De gekste voorwerpen nam hij mee naar zijn huis, waar hij zelden uit kwam. Met die voorwerpen maakte hij prachtige toonkastjes, of diorama’s, die nu in musea over de hele wereld te zien zijn. Wist je trouwens dat Cornell lang samen was met de legendarische Japanse kunstenares Yayoi Kusama?

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Leuke weetjes over kunst

David Hockney iPad tekeningen Artsy

Ben je voor een gezellig familieavondje of voor in de klas op zoek naar kunstweetjes? Scroll dan snel verder, want ik heb tien hele interessante weetjes over kunst voor je verzameld. Onderaan vind je een link naar de Kahoot-kunstquiz die ik maakte, dan kan iedereen meedoen met een telefoon. Dat wordt spannend, Wie is de mol is er niks bij! Doe je mee? De weetjes zijn leuk voor kinderen vanaf een jaar of acht, maar ook zeker voor volwassenen.

Pablo Picasso zei: ‘Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.’
Picasso zelf begon met schilderen op zijn zevende en maakte binnen een paar jaar al prachtige schilderijen. Zijn vader was ook schilder, dus het werd hem met de paplepel ingegoten. Hij werd 91 jaar en probeerde juist steeds meer als een kind te schilderen, hij zag dat als de ware kunst.

Rembrandt van Rijn schilderde zichzelf op de Nachtwacht. 


Het harde bewijs schijnt nooit geleverd te zijn. Toch zijn veel mensen het erover eens: links achterin, tussen de man met de veren op zijn hoed en de man met de helm, heeft Rembrandt zichzelf geschilderd. Je ziet nog net zijn oog en baret. De Nachtwacht heeft veel meegemaakt trouwens: een andere titel, in de oorlog verstopt in Maastricht, randen afgesneden omdat hij anders niet paste en al drie keer aangevallen! Op de website van het Rijks kun je nu een hele speciale foto van de Nachtwacht bekijken waarop je tot het allerkleinste detail kunt inzoomen.

Vincent van Gogh werd pas na zijn overlijden wereldberoemd en dat kwam door zijn schoonzus Jo. 


Van Gogh verkocht tijdens zijn leven maar één schilderij. Toen zijn geliefde broer Theo een half jaar na Vincent overleed, bleef de 28-jarige vrouw van Theo achter met hun zoontje van nog geen één jaar oud. Ze zette zich ervoor in om de werken van Vincent te verkopen en deed dat zo goed, dat hij al gauw wereldberoemd werd. Het zoontje, dat ook Vincent heette, zette het levenswerk van zijn ouders voort. Hij was een van de oprichters van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Het duurste schilderij ooit is ‘Salvator Mundi’ van Leonardo da Vinci. Het werd in 2017 verkocht voor 400 miljoen dollar. 


De koper is onbekend, maar er werd wel gezegd dat het schilderij in het Louvre zou komen te hangen. Eerst in Parijs, daarna in Abu Dhabi. Gek genoeg is het schilderij daarna niet meer teruggezien. Er ontstond ook wat twijfel over of het wel een echte Leonardo da Vinci is. Hmm, best een dure miskoop, vind je niet?

De ‘Victory Boogie Woogie’ van Mondriaan was eigenlijk nog niet af. 


Als vrienden langskomen, zegt hij een paar keer dat het bijna af is. daarna gooit hij alles weer om. Alleen een blauw blokje, rechts van het midden, verandert hij niet. Mondriaan wordt ziek, maar bedekt nog een keer heel veel vierkantjes met een andere kleur tape en schildert sommige stukken over. De schilder overlijdt voordat hij het kan afmaken. Bekijk in mijn blog hoe je thuis of in de klas Mondriaan als inspiratiebron kunt gebruiken.

Piet Mondriaan - Victory Boogie Woogie ( 1942-44)

Piet Mondriaan - Victory Boogie Woogie

Te bewonderen in het Kunstmuseum Den Haag

David Hockney maakt al jaren schilderijen op een iPad. 


De Engelse kunstenaar werd geboren in 1937 en maakt nog steeds kunst. Hij is een van de bekendste vertegenwoordigers van de popart stroming. In 2010 begon hij met het schilderen op een iPad. ‘Je hebt alles bij de hand en je hoeft geen troep op te ruimen,’ zegt hij daarover.

Kwasten worden vaak gemaakt van varkenshaar. 


Het verschil tussen een penseel en een kwast is dat een penseel wat zachter en soepeler is. Kwasten
worden gemaakt van kunstvezels of varkenshaar en zijn daardoor stugger. Als je kwasten gebruikt, blijf je de verfstreek ook beter zien. De meesten varkensharen voor kwasten komen uit China en ze worden met de hand afgeknipt!

De hoofden van Romeinse beelden konden vroeger vervangen worden. 


Handig als er een nieuwe keizer kwam. De meesten keizerbeelden werden na de Romeinse tijd omgesmolten, dat is dan wel weer zonde.

De Franse schilder Yves Klein heeft ooit een lege ruimte tentoongesteld. 


Hij was ervan overtuigd dat hij kosmische gevoeligheid kon vastleggen. Say what? Het publiek noemde dat ‘lege ruimten’, een uitdrukking die Klein later zelf overnam. Al bleef hij benadrukken dat
de ruimtes niet leeg waren, maar gevuld met beeldende gevoeligheid. Klein heeft ook zijn eigen kleur blauw uitgevonden: International Klein Blue (IKB).

Fotograferen betekent ‘schrijven met licht’.


Photos is licht in het Grieks en graphein betekent schrijven. De term fotografie werd voor het eerst gebruikt rond 1830. Joseph Nicéphore Niépce maakte in 1826 de eerste foto met een lichtgevoelige plaat (daarvoor bestond de camera obscura wel al, maar daarmee kon je beelde niet permanent vastleggen).

Kunstweetjes International Klein Blue

Een voorbeeld van International Klein Blue

Kahoot kunstquiz

Kahoot is een gratis onderwijsapp uit Noorwegen. Het wordt veel gebruikt in groepen of klassen waar de meeste leerlingen een mobiele telefoon hebben. Ze kunnen dan zonder een account meespelen met een quiz en op het digibord wordt de score bijgehouden. Klik hier om Artie Farty’s kunstquiz gratis te spelen op Kahoot!

Bericht delen:

Knutselen met ijzerdraad

Ijzerdraad-kunst-zelf-maken

Stappenplan voor een beeldje van ijzerdraad

Als je altijd alleen maar bezig bent met tekenen of schilderen, is het ook wel eens leuk om iets in 3D te maken. Bijvoorbeeld een beeldje van ijzerdraad, tape en verf. Een dankbaar project op veel scholen en ik snap wel waarom. Voor de variant voor oudere kinderen nemen we Giacometti als inspiratiebron. De jongere kinderen kunnen kleurrijke sculpturen maken met overgebleven strijkkralen. Dat ruimt meteen lekker op.

Geschikt voor

vanaf 9 jaar

Inspiratie

Alberto Giacometti

Materiaal

– blokje hout of klei die hard wordt
– ijzerdraad
– tangetje
– schilderstape
– zwarte en goud- of bronskleurige verf
– eventueel strijkkralen voor jongere kinderen

Giacometti Louisiana Denemarken

 

De inspiratiebron

Alberto Giacometti was een Zwitserse kunstenaar die vooral bekend en geliefd is vanwege zijn lange, dunne sculpturen van mensen in brons. Hij was geïnspireerd door gehaaste mensen in de grote stad. Hij zag de beweging van de mens als ‘een opeenvolging van momenten van stilstand’.
Giacometti maakte dit beeld ‘l’Homme qui marche I’ in 1961 in een oplage van tien voor de biënnale van Venetië. Hij maakte de beelden op het eind van zijn carrière als kunstenaar, na tientallen jaren van het perfectioneren van zijn stijl.

Knutselen met ijzerdraad_pin

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Doe meer met Mondriaan

Doe meer met Mondriaan

Piet Mondriaan is naast onder anderen Rembrandt en Van Gogh een van de beroemdste kunstenaars van Nederland. Zijn latere schilderijen, met de kenmerkende zwarte lijnen en vlakken in grijs, rood, blauw en geel zijn meteen herkenbaar. Mondriaan is een dankbare inspiratiebron voor leraren en ouders en online zijn dan ook veel kant-en-klare ideeën te vinden. Maar wat nou als je kinderen niet alleen iets wil leren over compositie of primaire kleuren, maar ook over het waarom van zijn revolutionaire nieuwe beeldtaal? Lees vooral even verder.

Traditionele landschappen

Mondriaan begon met het schilderen van traditionele landschappen, maar haalde steeds meer gebogen lijnen weg totdat er uiteindelijk alleen nog maar kleurvlakken en rechte lijnen overbleven. Hij keek graag door de dingen heen naar wat hij de ‘ware visie van de realiteit’ noemde. Een belangrijke stap in zijn ontwikkeling als schilder was dat hij een figuur niet meer tegen een achtergrond zag, maar als een patroon van naast elkaar gelegen vlakken. Met die nieuwe elementen wilde hij composities maken die uit zichzelf dingen uitdrukten en een gevoel opriepen bij de kijker.

Kijken als Mondriaan

Als je naar een geschilderd landschap kijkt, zie je herkenbare bomen, wolken, misschien een boerderij. De kracht van Mondriaan is dat hij de mogelijkheid biedt om anders naar de wereld te kijken. In zijn tijd was dat volstrekt nieuw. Tegen kinderen zou je kunnen zeggen: alsof je door je wimpers kijkt en alle onbelangrijke dingen weglaat. Wil je hier wat dieper induiken? Kijk dan eens naar dit filmpje van ‘het Klokhuis’ of deze aflevering van ‘Het geheim van de meester’.

Opdrachten: wat wel en wat niet

Mondriaan’s werk kun je natuurlijk perfect gebruiken bij een les over primaire kleuren, vormen of compositie. Of over of een schilderij wel of geen lijst moet hebben, of waarom de ‘Victory Boogie Woogie’ een kwartslag gedraaid is (spoiler: omdat het dan leek alsof het canvas groter was). Wil je meer verdieping dan dat? Laat kinderen dan samen een tijdschrift verzinnen met nieuwe kunstregels, à la De Stijl. Of laat ze bedenken wat je nu als kunstenaar zou kunnen maken wat mensen nog nooit eerder hebben gezien. Bespreek de relatie tussen kunst en muziek (dan pak je ook meteen Kandinsky mee) of dat je als kunstenaar iets kan doen of bedenken dat mensen nu heel raar of stom vinden, maar veel later juist geweldig. Plak het idee van strakke lijnen en vlakken niet op een kinderlijke vorm zoals een dier, om het maar aantrekkelijk te maken, want heel eerlijk? Dat slaat nergens op. Laat kinderen composities maken met LEGO-blokjes, tape of magneten, maar laat ze dan ook vertellen waarom juist die compositie. Of laat ze nadenken over wat Mondriaan zelf daar van zou vinden als hij nu zou leven. Zo geven we Piet de diepgang die hij met zijn vernieuwende en toch tijdloze werk verdient.

Meer lezen, luisteren en zien over Mondriaan?

Wouter van Reek – Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan
Kunstmuseum Den Haag – hier hangt zijn beroemde laatste kunstwerk Victory Boogie Woogie, kunstmuseum.nl
Mondriaanhuis Amersfoort – mondriaanhuis.nl
De podcast van ‘Dat kan m’n kleine nichtje ook’ over Mondriaan

Bericht delen: