Vakantiekunst met kinderen

Stapel stenen_strand_vakantiekunst

De vakantie is een ideaal moment om creatief bezig te zijn met je kinderen. Door de rust en een andere omgeving gaat je creativiteit makkelijker stromen en bovendien heb je (als het goed is) alle tijd van de wereld. Hieronder vind je 9 te gekke ideeën voor vakantiekunst, met steeds een kunstenaar als inspiratiebron.

9 ideeën voor vakantiekunst:

1. Brooddeeg

Brooddeeg of zoutdeeg kun je altijd en overal maken. Met een kop bloem, kop zout, anderhalve kop water en een klein lepeltje olie ben je er al. Lekker kneden, iets moois maken door te rollen, snijden of met een knoflookpers te persen en dan rustig afbakken in de oven (of aan de lucht laten drogen, dan duurt het alleen iets langer).

Inspiratiebron: Itamar Gilboa, The Food Chain Project (te zien in het LAM museum in Lisse)
Gilboa maakt keramiek, maar zijn idee om in kunstobjecten vast te leggen wat je eet en drinkt, is natuurlijk heel toepasbaar en leuk tijdens een vakantie. Wie weet daagt het je kinderen zelfs uit om iets exotisch te eten, puur omdat de vorm mooi is.

2. Strandschilderij



Op het strand maak je met steentjes, takken, schelpen, zeewier en andere natuurlijke voorwerpen een prachtig schilderij. Alles mag! Fotografeer het als je het wil bewaren, daarna neemt de zee het weer mee.

Inspiratiebron: Sue Lawty, World Beach Project
Lawty deed dit project voor het Victoria & Albert Museum in Londen. Mensen konden wereldwijd kunst maken met stenen op het strand en de foto’s daarvan opsturen. Kijk maar eens wat dat opleverde.

Strandschilderij van stenen en zwerfhout

'Fotografeer het als je het wil bewaren, daarna neemt de zee het weer mee.'

3. Bloemen drogen

Een herinnering aan een mooie vakantie is altijd leuk en een bloemenpers maak je makkelijk zelf. Wat houdt je nog tegen? Verzamel mooie bloemetjes in je vakantie-omgeving en spreid ze uit op een krant. Maak je bloemenpers van een aantal stukken krantenpapier in hetzelfde formaat. Leg de bloemen ieder op een eigen papier en voeg twee stukken karton toe als voor en achterkant. Verzwaar het geheel met dikke boeken of zware stenen. Plak de bloemen als ze droog zijn met een klein stukje tape in een mooi boekje en schrijf de naam erbij. Inlijsten of er een collage mee maken kan ook, dan heb je meteen een mooi cadeau voor Moederdag of Vaderdag!

Inspiratiebron: Als je gaat zoeken op ‘pressed flower art’, vind je online heel veel moois. Onder andere het werk van designer Anne ten Donkelaar, die werkt met zowel gedroogde als uitgeknipte bloemen en daar de mooiste kunstwerken mee maakt.

4. Stenen schilderen

Stenen zijn natuurlijk vaak al mooi van zichzelf, maar het beschilderen van stenen is gewoon leuk om te doen. Doop ze in verf, zet alleen stippen met een wattenstaafje of verf ze helemaal in je favoriete kleur en plak er wiebeloogjes op. Voor je het weet heb je een hele collectie in thuis.

Inspiratiebron: De Australische Elspeth McLean schildert prachtige mandala’s op stenen. Begin gewoon eens met gekleurde stippen, ook Yayoi Kusama is daar dol op!

Muurschildering van Tania hoek Mercer Street New York

'Mooie stoepkrijtkunst zal zonder twijfel voorbijgangers laten glimlachen.'

5. Stoepkrijt

Good old stoepkrijt. Het is street art voor kinderen en je neemt het makkelijk mee. Bovendien zal mooie stoepkrijtkunst zonder twijfel voorbijgangers laten glimlachen. Aan de slag!

Inspiratiebron: Tania, muurschildering op de hoek van Mercer Street en 3rd Street, New York (zie foto boven)

Er is een wereldwijde community van ‘chalk artists’ die de meest fantastische 3D kunstwerken op straat maken, maar tekenen in perspectief is best lastig. Kijk in plaats daarvan eens naar kunstenaars die abstract werk maken of maakten, zoals Tania.

6. Geheimschrift

Wij waren ooit in Denemarken en hadden niets om mee te tekenenen, dus pakten we een ganzenveer uit het park en een bakje sojasaus en maakten alsnog mooie vakantiekunst. Als je dit doet met citroensap, heb je warmte nodig om je tekening zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld van een broodrooster of een strijkbout.

Inspiratiebron: Jim Sanborn, Kryptos

Kryptos is een kunstwerk dat op het terrein van de CIA in Langley, Virginia (Amerika) staat. Het bestaat uit vier onderdelen, waarvan er sinds de onthulling in 1990 drie zijn ontcijferd. Het vierde onderdeel is een van de beroemdste onopgeloste raadsels op de wereld. Cool toch?

Weven op een stok eindresultaat liggend

'Weven is een van de meest rustgevende dingen om te doen.'

7. Collages maken

Pak het lokale krantje, een wit A4tje en lijm en plakken maar! Bij collages mag alles: knippen, scheuren, een mensenhoofd op een dierenlichaam, tekst erbij of een tekening met fineliner die verder gaat waar je plaatje ophoudt… niets is gek!

Inspiratiebron: Ben Giles
Collages zijn redelijk ‘hot’ op dit moment, dus er zijn online meer dan genoeg inspiratiebronnen te vinden. Het werk van Giles is vaak kleurrijk en humoristisch en dat spreekt veel kinderen aan, probeer het maar eens.

8. Weven op een stok

Weven is een van de meest rustgevende dingen om te doen. Zoek een mooie stok in de vorm van een Y. Wikkel er dun touw omheen (of elastieken, als je geen touw hebt). Weef lange draden in verschillende kleuren (of repen stof, of mooie bloemen) tussen je touw door. Klaar! Hier zie je een tutorial met filmpje.

Inspiratiebron: Chiharu Shiota
Shiota is een Japanse kunstenares die hele werelden bouwt met draad en andere voorwerpen. Magisch!

9. Je uitzicht tekenen

Neem een klein boekje en een potlood en teken iedere dag iets uit je omgeving. Dat kan je uitzicht zijn of een slak die voorbijkruipt, een mooie boom of de zee. Alles is goed en het hoeft echt geen meesterwerk te zijn. Waan je een ontdekkingsreiziger die schetsen maakt van een nieuw land voor de mensen thuis.

Inspiratiebron: William Turner
De beroemde Engelse schilder Turner was regelmatig in Nederland en schetste zijn uitzicht in schetsboeken. Later gebruikte hij deze schetsen als basis voor zijn schilderijen. Op deze website vind je honderden schetsboeken van zowel professionele illustratoren als amateurs.

Bericht delen: