Met het gezin naar het Kröller-Müller Museum

Amfitheater Marta Pan klein

Dat het Kröller-Müller Museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld bezit en dat het ligt in een prachtig natuurpark, wist je vast al. Maar wist je ook dat er speurtochten, spelletjes en boeken zijn om kinderen wegwijs te maken langs de vele kunst binnen én buiten? 

Let op: de spelletjes en activiteiten die genoemd worden in deze blog zijn mogelijk niet beschikbaar ten tijde van corona-maatregelen.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum begint eigenlijk al onderweg. Het museum ligt in het Nationale Park De Hoge Veluwe en het is een avontuur op zich om daar doorheen te wandelen richting het museum. Rijden met de auto of fietsen op een gratis Witte Fiets (er zijn ook kinderstoeltjes achterop en kinderfietsen) kan ook, als je je energie nog even wil bewaren. Met een Museumkaart mag je gratis het Kröller-Müller Museum in, maar je betaalt wel toegang voor het park. Entree voor Museonder (een museum over het leven onder de grond, dat is gevestigd in het Bezoekerscentrum van het park) is hierbij inbegrepen. In het park kun je herten, wilde zwijnen of moeflons (met van die mooie gekrulde hoorns) tegenkomen. Bij de ingang krijgen kinderen een speurkaart met dingen die ze onderweg kunnen zien.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Kunstboeken saai? Echt niet!

In het museum sta je oog in oog met meesterwerken van beroemde kunstenaars. Ontdek de snelle streepjes van Vincent van Gogh, de strakke lijnen van Piet Mondriaan en het bijzondere uiltje van Pablo Picasso. Om niet de weg kwijt te raken tussen al die grootheden (of tussen alle toeristen), is het een goed idee om je bezoek aan dit museum goed voor te bereiden. Daardoor gaat de kunst leven en snappen kinderen dat dit niet zomaar een uitje is. Bovendien helpt het enorm als ze een paar kunstwerken herkennen uit boeken die je samen met ze hebt bekeken. Wij lazen thuis ‘Het stoere kunstboek’ van het Kröller-Müller Museum. Een absolute aanrader, zelfs als je niet naar dit museum gaat! De informatie is spannend, goed geschreven, behapbaar en interessant voor ouders en kinderen. 

Spelletjes

Bij binnenkomst krijg je het Museum Dobbelspel, waarmee de dobbelsteen per zaal bepaalt wat voor een opdracht je doet. Bijvoorbeeld de opdracht om een spannend verhaal te verzinnen bij een schilderij, samen op zoek te gaan naar een bepaald detail of te vragen aan de beveiligers wat hun favoriet is. Dat is leuk! Dit spel is voor 3 euro te koop in de shop van het museum, maar als je het bij binnenkomst krijgt, mag je het na afloop meenemen naar huis. Je kunt het in ieder museum gebruiken, dus het is ook een leuk cadeautje, bijvoorbeeld in combinatie met Artie Farty’s Museumbingo. Voor binnen en buiten zijn verder verschillende speurspellen beschikbaar, die je al kunt spelen met kinderen vanaf 3 jaar. Hebben je kinderen na al die schilderijen wel zin om zelf iets te maken? Dan kunnen ze bij de ingang van het restaurant meedoen aan het Schilderspel. Pak de kwast en schilder een detail van een Van Gogh na op… een hele grote iPad!

Museumdobbelspel Kröller-Müller Museum

Beelden en uitzicht

Als je al die meesterwerken binnen hebt bewonderd, vervolg je je ontdekkingstocht in de beeldentuin. Ruim 160 beelden staan verspreid over de hele tuin, op grasvelden, hoog op een heuvel en soms zelfs verstopt tussen bomen! De trap van Krijn Giezen (‘Kijk Uit Attention’) biedt een adembenemend uitzicht. Staar je niet blind op dit kunstwerk, want het is vaak gesloten en het museumbestuur is zich nog aan het beraden over wat er in de toekomst mee moet gebeuren. Check vooral of Jean Dubuffet’s ‘Jardin d’émail’ open is; kunst om op en zelfs in te spelen! Als je nog puf hebt, kun je tot slot de tentoonstelling van dat moment gaan bekijken. Is de koek op? Vraag dan wel nog even het ontzettend leuke (gratis!) kunstpakketje aan. Laat je inspireren door de kunstenaar, deel het resultaat online en wie weet winnen jouw kinderen wel een exemplaar van Het stoere kunstboek.

Kroller Muller Museum klein

Conclusie

Het Kröller-Müller Museum is prachtig en echt geschikt als familieuitje. Het staat niet voor niets in mijn blog met kindvriendelijke kunstmusea. Het is enorm omvangrijk (zowel qua oppervlak als qua hoeveelheid kunst), dus een goede voorbereiding is wel nodig. Gelukkig biedt het museum je alle kansen en gereedschappen om je museumbezoek tot een geslaagd uitje te maken.  

 

Kinderboeken over het museum:

Het stoere kunstboek – op avontuur in het Kröller-Müller Museum
In dit boek wil je blijven lezen, of je nou kind bent of volwassene. Het zit boordevol spannende en ontroerende verhalen van bekende kinderboekenschrijvers zoals Tonke Dragt en Jochem Myjer. De bijdragen van de museummedewerkers geven je een kijkje achter de schermen en al lezend ontdek je ook nog eens van alles over Griekse goden en hun avonturen. Door dit boek gaat de kunst echt leven!

 

Zwaan zoekt een vriendje
Beelden van Marta Pan, Jean Dubuffet en Christo zijn opgenomen in dit prentenboek. Leuk om thuis te lezen voor het slapen gaan én een laagdrempelige voorbereiding op het museumbezoek. De hoofdpersoon van het prentenboek ‘Zwaan zoekt een vriendje’ houdt een winterslaap van 1 november tot 1 april. Dit beeld van Marta Pan, officieel ‘Drijvende sculptuur, Otterlo’ genoemd, kan namelijk niet tegen sneeuw en ijs. In de lente en de zomer drijft het beeld wel in de vijver van de beeldentuin en zijn ook alle vriendjes te bewonderen.

 

Het geheim van Helene – Lydia Rood
Dit boek, voor kinderen van 10-12 jaar, gaat over Helene Kröller-Müller en haar bijzondere schilderijencollectie. Het verhaal is gebaseerd op historische gebeurtenissen en de ontstaansgeschiedenis van het Kröller-Müller Museum.

 

Praktische info

Adres: Houtkampweg 6, Otterlo
Openingstijden: di t/m zo 10:00-17:00 uur, ma 11:00-17:00 uur (let op: Jardin d’émail is alleen open wanneer het oppervlak volledig droog is en elke laatste maandag van de maand is dit werk gesloten voor onderhoud)
Entree: kinderen 6 t/m 12 jaar €5,55, volwassenen €11,10, kinderen t/m 5 jaar en Museumkaarthouders gratis 
Website: www.krollermuller.nl 

Bericht delen

Kindvriendelijke kunstmusea in Nederland

Museum Voorlinden_leandro erlich swimming pool_kindvriendelijke kunstmusea
Inhoud

Een museumbezoek met kinderen kan zo leuk zijn. Mits je je een beetje voorbereidt. Een boek lezen over het museum is een aanrader, zo herkent je kind straks van alles. Zie een museumbezoek ook vooral als een gezellig uitje waarbij niet teveel moet. De reis er naartoe, iets lekkers uitkiezen in het museumcafé of dat je kind mag kiezen wat jullie gaan bekijken; het draagt allemaal bij aan een positieve ervaring. En natuurlijk kies je voor een museum dat families met open armen ontvangt. In deze acht kindvriendelijke kunstmusea is dat zeker het geval!

Villa Zebra_kindvriendelijke kunstmusea_kind en kunst
foto: Nicoline van Slingelandt

Villa Zebra

Met kleine kinderen móet je echt een keer naar Villa Zebra. Dit museum is gemaakt voor kinderen. Letterlijk. Beneden is de vaste tentoonstelling ‘Zelf!’, waar kinderen van 3 tot 6 jaar lekker kunnen spelen en experimenteren. Alles ziet er aantrekkelijk en laagdrempelig uit, waardoor je ook als ouder zin krijgt om mee te spelen. Boven zijn wisselende exposities, die interessant zijn voor volwassenen, maar die ook kinderen nieuwsgierig maken. Het museum nodigt regelmatig kunstenaars uit om te komen werken in het museum. Staan je kinderen te popelen om zelf iets te maken? Boek een workshop! Villa Zebra is niet groot, maar wel groots voor iedereen die een keer helemaal op wil gaan in kunst en spel. 

Informatie

Openingstijden
vanaf 9 juni 2021 woe, za en zo 10:00-17:00 uur en vrij 10:00-13:00 uur (in de zomervakantie, 17 t/m 29 augustus, op di t/m zo van 10:00-17:00 uur)

Adres
Stieltjesstraat 21, Rotterdam

Website
www.villazebra.nl

Entree
€10 voor iedereen vanaf 3 jaar, €5 voor kinderen van 2 jaar die mee willen doen met de workshop, gratis voor houders van een Rotterdampas. Museumkaart niet geldig.

Nijntje Museum
foto: Emmely van Mierlo en Corné Clemens

Nijntje Museum

Je denkt misschien dat het Nijntje Museum een soort grote winkel vol getekende dieren is, maar het is veel meer dan dat. Een kleurrijke wereld, gemaakt volgens de visie van de grote Utrechtse illustrator en kunstenaar Dick Bruna (1927-2017). Je ziet zijn inspiratiebronnen en veel voorbeelden van zijn wereldberoemde illustraties. Dat kinderen hier kunnen spelen en ontdekken tot ze erbij neervallen is natuurlijk mooi meegenomen. Zijn jij of je kind snel overprikkeld? Hou er dan rekening mee dat het Nijntje Museum qua geluidsniveau soms lijkt op een binnenspeeltuin.

Informatie

Openingstijden
di t/m zo 10:00-17:00 uur

Adres
Agnietenstraat 2, Utrecht

Website
www.nijntjemuseum.nl

Entree
€11 voor kinderen van 2 t/m 6 jaar, €7,50 voor volwassenen, gratis voor kinderen van 0 en 1 jaar en Museumkaarthouders, €26 voor gezinsticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen.

Marta Pan_Kroller_Muller_museumbezoek_met_kind
foto: Nicoline van Slingelandt

Kröller-Müller Museum

Het is in alle opzichten indrukwekkend, dit museum. Niet voor niets schreef ik er al eens een uitgebreide blog over. Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is echt een dagje uit, zorg dus ook dat je ruim de tijd hebt. Met de gratis witte fietsen die in het Nationaal Park De Hoge Veluwe staan, kom je makkelijk van de parkeerplaats naar de ingang. Het museum heeft maar liefst 90 schilderijen van Vincent van Gogh in de collectie, waaronder ‘De Aardappeleters’ en ‘Caféterras bij nacht’. Niet alleen binnen kijk je je ogen uit, maar ook buiten in de beeldentuin. Het Museumdobbelspel en de leuke kinderboeken over kunst die het Kröller-Müller heeft, maken dit museum zeer kindvriendelijk.

Informatie

Openingstijden
di t/m zo 10:00-17:00 uur, ma 11:00-17:00 uur (let op: Jardin d’émail is alleen open wanneer het oppervlak volledig droog is en elke laatste maandag van de maand is dit werk gesloten voor onderhoud)

Adres
Houtkampweg 6, Otterlo

Website
www.krollermuller.nl

Entree
kinderen 6 t/m 12 jaar €5,55, volwassenen €11,10, kinderen t/m 5 jaar en Museumkaarthouders gratis


Strawberries LAM Lisse
foto: Nicoline van Slingelandt

LAM Museum

Waarom het LAM een ideaal familiemuseum is, lees je in deze blog. In dit museum draait alles om voeding en consumptie en voor wie is dat nou geen interessant thema? Je vindt het museum naast de Keukenhof, ook leuk dus om te doen met gasten uit het buitenland. Wat het LAM museum zo kindvriendelijk maakt, is dat het echt laagdrempelig is. Niet te groot, niet te ingewikkeld, de kunst hangt en staat op kindvriendelijke hoogte en Kijkcoaches helpen je te zien wat je niet meteen ziet. Grappig genoeg voor een food art museum, vind je hier geen museumcafé. Iets eten of drinken kan onder andere bij Restaurant de Hofboerderij.

Informatie

Openingstijden
woe, vrij, za en zo 11:00-17:00 uur

Adres
Keukenhof 14, Lisse

Website
www.lamlisse.nl 

Entree
volwassenen €7,50, kinderen t/m 4 jaar gratis, kinderen 5 t/m 17 jaar €5 (je kunt je kaartje ook laten sponsoren, op die manier is het LAM echt voor iedereen toegankelijk!)

 

Kindvriendelijke kunstmusea Mauritshuis Den Haag
foto: Nicoline van Slingelandt

Mauritshuis

Het Mauritshuis is al lang niet meer zo intimiderend als vroeger. Er zijn heel veel leuke boeken, onder andere met Maurits Muis in de hoofdrol, die je op een bezoek voorbereiden. Onze ervaring is dat het altijd een goed idee is om je als ouder van tevoren in te lezen. Daardoor loop je zelf relaxter door een museum en kun je je kind in eigen woorden iets vertellen over wat er te zien is.

Informatie

Openingstijden
ma 13:00-18:00 uur, di t/m zo 10:00-18:00 uur

Adres
Plein 29, Den Haag

Website
www.mauritshuis.nl

Entree
volwassenen €17,50 (gratis met o.a. Ooievaarspas en voor Museumkaarthouders), jongeren t/m 18 jaar gratis

Stedelijk Museum Amsterdam_Artie Farty_kindvriendelijke kunstmusea
foto: Nicoline van Slingelandt

Stedelijk Museum Amsterdam

In het Stedelijk Museum in Amsterdam is altijd wat te beleven. De Badkuip, zoals het museumgebouw wel genoemd wordt, herbergt een prachtige collectie moderne kunst. Er zijn regelmatig bijzondere exposities, die soms kindvriendelijker zullen zijn dan anders. Maar eigenlijk heb je aan de vaste collectie, een rondje door BASE (de kelder) en een bezoek aan het Familielab (mogelijk nog gesloten i.v.m. corona) genoeg.

Informatie

Openingstijden
dagelijks 10:00-18:00 uur

Adres
Museumplein 10, Amsterdam

Website
www.stedelijk.nl

Entree
volwassenen €20, gratis voor Museumkaarthouders en andere kortingspassen, gratis voor kinderen t/m 18 jaar, bij exposities geldt vaak een toeslag van een paar euro. 

Rijksmuseum Nachtwachtzaal_Erik Smits_kunstmusea_tieners
foto: Erik Smits

Rijksmuseum Amsterdam

In dit museum zie je kunst en geschiedenis van de Middeleeuwen tot nu. Het enige gevaar dat je loopt als je het Rijksmuseum bezoekt, is dat je volledig overdonderd wordt door het aanbod. Het gebouw is groot, de collectie is groot, het aanbod aan activiteiten is groot. Je doet er dus goed aan je bezoek goed af te stemmen op je kind en te kiezen voor een bepaalde focus.

Informatie

Openingstijden
dagelijks 09:00-17:00 uur

Adres
Museumstraat 1, Amsterdam

Website
www.rijksmuseum.nl

Entree
volwassenen €20, gratis voor Museumkaarthouders en andere kortingspassen, gratis voor kinderen t/m 18 jaar

Ron Mueck_Couple under an umbrella_Museum Voorlinden_kindvriendelijk
foto: Nicoline van Slingelandt

Voorlinden

Ook over Museum Voorlinden schreef ik al eerder een uitgebreide blog. Alleen al de mooie tuinen en die lekker grote lichte zalen zijn een bezoekje waard. De showstoppers voor kinderen zijn onder andere een schattig klein liftje van Maurizio Cattelan en natuurlijk het zwembad van Leandro Erlich waar je – hoe zullen we het noemen – in kan. Bij de ingang krijg je ‘ik zie ik zie-kaarten’ die je helpen extra goed naar de kunst te kijken.

Informatie

Openingstijden
ma t/m vrij 11:00-17:00, za en zo (en vanaf 19 juli in de zomervakantie ook doordeweeks) 10:00-17:00 uur

Adres
Buurtweg 90, Wassenaar

Website
www.voorlinden.nl

Entree
volwassenen €19,50, jongeren 13 t/m 18 jaar €8,50, kinderen t/m 12 jaar gratis, Museumkaart niet geldig

Tekst en foto’s (behalve waar het onderschrift anders vermeldt): Nicoline van Slingelandt
Hoofdfoto: detail van Swimming Pool van Leandro Erlich bij Museum Voorlinden

Bericht delen:

DIY herinneringenpot_cadeaus voor juf_juffenbedankje

Kunstzinnige cadeaus voor juf of meester

Het eind van het schooljaar is vaak dé periode voor meester- en juffendag, afscheidspicknicks en andere feestjes op
Lees meer
Stop motion filmpje_klei_animatie_web

Stop-motion filmpje maken

Als ik de stop-motion filmpjes zie die mijn kinderen maakten toen ze nog heel klein waren, moet ik
Lees meer
Hero's journey_Joseph Campbell_verhalen

Wat is the hero’s journey?

Waar komt de reis van de held vandaan?  Joseph John Campbell (1904 – 1987) was een schrijver en
Lees meer