Vier de liefde met Valentijnskunst

Love_graffiti_Valentijnskunst

‘Het is goed om zoveel lief te hebben als men kan want daarin is de ware sterkte,’ aldus Vincent van Gogh. En gelijk had hij natuurlijk, dat blijkt wel weer in deze tijd waarin we soms familie en vrienden voor lange tijd moeten missen. Maar niet getreurd, want mooie post sturen kan altijd! Dat kan trouwens ook prima naar mensen die bij je in huis wonen. Iemand verrassen met iets liefs is gewoon altijd een goed idee. Ik heb wat leuke kunstige DIY-ideeen voor je verzameld met een echt kunstwerk als inspiratiebron!

5x Valentijnskunst voor kinderen en volwassenen

Handletter je mooiste boodschap

Je kent ze vast wel, de iconische letters LOVE die in een vierkantje zijn opgestapeld. Ze zijn bedacht door kunstenaar Robert Indiana, die ook de bedenker is van het wereldberoemde ‘I hartje NY’-beeldmerk. Verzin een korte maar krachtige slogan die laat zien wat je voor iemand voelt en schrijf die op. Ga nu spelen met de letters. Maak ze groot, voeg schaduw en kleur toe (kijk eens naar de app ‘Draw Graffiti’ voor simpele voorbeelden) of maak ze van karton in 3D. Dat doe je door je letter op karton te tekenen, uit te knippen en daarna om te trekken en nog eens uit te knippen. De zijkanten maak je van lange stroken karton en die maak je vast met tape. Verven in een mooie kleur en klaar is je liefdesboodschap!

 

Valentijnskunst_snowglobe_schudbol_Damien Hirst_small

Snowglobe met hart à la Damien Hirst

Artie Farty

Maak een snow globe met een hart

Damien Hirst is een kunstenaar die hele bijzondere dingen bedenkt. Een haai in een aquarium? Een schedel met glimsteentjes? Ja hoor, waarom niet? Zo stopte hij ook een varkenshart met een pijl erdoor in een potje en dat kan jij ook! Nou ja, gebruik maar niet een varkenshart, maar maak zelf een mooi hartje van klei. Steek er een pijl doorheen en lijm die op zijn kop vast aan de deksel. Vul je potje met water, een beetje glycerine en eventueel wat glitters en draai de deksel erop. Even goed vastlijmen en laten drogen. Schudden maar!

Valentijnskunst_punnikwoord_love_punniken_small

Punnikwoord

Artie Farty

Punnik een woordslang

Hier ben je wel even zoet mee, maar leuk dat het is! Heb je een punnikding in huis? Mooi. Niet? Maak er heel simpel zelf eentje van een wc-rol met vier rietjes of stokjes erop gelijmd. Punnik een hele lange slang en maak er een woord of naam van. Schuif nu stevig ijzerdraad in je woordslang en buig ‘m in de gewenste vorm. Gewoon een hartje kan natuurlijk ook. Bind er een touwtje aan om op te hangen. Als inspiratiebron kun je kijken naar ‘I promise to love you’ van Tracy Emin. Dat hangt in Museum Voorlinden en het klinkt heel romantisch, maar mevrouw Emin maakt ook best vaak kunst omdat ze boos is of om mensen te choqueren.

Liefdesbrief in snippers

Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist helemaal niet verliefd bent, maar liefdesverdriet hebt. In dat geval lucht het misschien wel op om een hele boze brief te schrijven, of een verdrietige. Pak vervolgens de pastamachine (als je die hebt) en zet het deel erop waarmee je reepjes pasta maakt. Haal je brief erdoorheen, aan de onderkant komen er alleen nog maar snippers uit. Hetzelfde deed de straatkunstenaar Banksy een tijdje geleden. Hij vond het stom dat een kunstwerk van hem voor heel veel geld verkocht werd op een veiling en bouwde stiekem een versnipperaar in, in de schilderijlijst. Het kunstwerk kreeg daarna de naam ‘Love is in the bin’ en werd alleen nog maar meer geld waard.

Brieven Vincent van Gogh_van Gogh Museum_Amsterdam

Brieven schrijven

Van Gogh Museum

Schrijf je mooiste brief

We sluiten natuurlijk af met Vincent van Gogh, die tijdens zijn leven eindeloos veel brieven schreef, vooral naar zijn broer Theo. Hij tekende er soms ook bij. Op de website van het Van Gogh Museum vind je heel veel van deze brieven online, inspirerend om eens te bekijken! Schrijf een brief aan oma, opa of een vriend die ver weg woont en maak daar een mooi verhaal van. Beschrijf wat de vogels doen buiten, wat voor weer het is of wat het eerst was waar je aan dacht toen je wakker werd. Wedden dat je een mooie brief terugkrijgt?

Bericht delen

Marmeren met scheerschuim en verf

Boekje of schrift DIY van scheerschuim verf en papier
Boekje of schrift DIY van scheerschuim verf en papier

Marmeren met scheerschuim en verf is een absolute favoriet bij ons thuis en is geschikt voor kinderen van 5 jaar, maar ook nog leuk voor pubers en volwassenen. Hoe werkt scheerschuimmarmer eigenlijk? In deze blog laat ik het je precies zien. Ik geef je ook een aantal tips voor wat je vervolgens met al dat gemarmerde papier kunt doen.

Geschikt voor:

5 jaar en ouder

Wat heb je nodig?

  • wit papier (gewoon A4 of dikke papier)
  • ovenschaal of lage bak
  • scheerschuim
  • inkt (ecoline) of voedingskleurstof (druppels, geen gel)
  • satéprikker om mee te roeren
  • keukenpapier
  • plastic pasje

In het onderstaande filmpje laat ik je zien hoe het moet. Let op: schraap alle scheerschuim goed van het papier af met een pasje. Dan krijg je het mooiste resultaat. Verder kan er eigenlijk weinig mis gaan als je je tafel, vloer en kind bedekt…

De vraag is vervolgens: wat kun je hiermee? 

Leuk, gemarmerd papier, maar het zou jammer zijn als het op een stapel in de kast belandt. Ik geef je maar liefst 8 tips voor het verwerken van dit kunstige papier. 

Wil je zelf nu ook graag aan de slag met scheerschuimmarmer? Bestel het Artie Farty knutselpakket, daar zit alles in wat je nodig hebt! 

Bericht delen:

Maak het zelf!

Ga aan de slag met dit superleuke knutselpakket met Artie Farty als basis! Dit is een perfect cadeau voor creatieve kinderen, vol laagdrempelige activiteiten en materiaal om zelf kunst te maken.
€24,95