Wat doe je met kindertekeningen?

Kindertekeningen opruimen tips stappenplan kinderkunst exposeren bewaren

Ken je dat? Dat je overal in huis – in laatjes, op de eettafel, verspreid door de kinderkamers én op het prikbord – kindertekeningen vindt en dat je niet meer zo goed weet wat je daarmee aan moet? Als de stapel zich verder ophoopt, moet je je over een paar jaar borstcrawlend een weg banen tussen de prachtige tekeningen, kleurplaten en knutselwerkjes door.

Tijd voor actie. Artie Farty heeft een simpel stappenplan voor het opruimen van kindertekeningen gemaakt. Je kunt dit doen met je kinderen erbij, maar hou er dan rekening mee dat het allemaal iets langer duurt. Voordat je begint, zorg je dat je het volgende bij de hand hebt: een map of doos voor ieder kind (denk groot, A2 is een mooi formaat), fototoestel, pen, schaar, kartonnen doos en eventueel een scanner.

Tekenmap

Bij de kantoorboekhandel of een winkel voor kunstbenodigdheden vind je tekenmappen in vele soorten en maten. Koop de simpelste en schrijf de naam van je kind(eren) erop. Vind je de standaardmappen maar saai? Dan pimp je ze toch zelf? Laat je kind mooie plaatjes uitknippen, maak het recept van vernislijm uit Artie Farty LAB en plak de map vol met een zelfgemaakte collage. Helemaal zelf een map maken kan natuurlijk ook, dan heb je twee grote stukken karton, lint en stevig tape nodig. 

Klaar? Komt ‘ie:

1. Kindertekeningen verzamelen

Verzamel alle kinderkunst die je kunt vinden in huis en gooi het op een grote hoop. Volgens Marie Kondo, de opruimgoeroe herself, is het belangrijk om te zien wat je allemaal hebt.

2. Eerste selectie

Haal de half-affe, verfrommelde en niet-zo-heel-mooie (heel subjectief, ja) kindertekeningen er tussenuit en stop ze in een kartonnen (wegwerp)doos. Twijfel je? Denk dan even aan je kind als 18-jarige puber aan wie je deze stapel gaat overhandigen.

3. Sorteren

Alles wat overblijft, sorteer je op kind. Weet je niet meer van wie het is en je kind(eren) zelf ook niet? Dan kan het weg. (Maak er dus een gewoonte van om op iedere tekening meteen naam en datum (of jaartal) achterop te schrijven!)

4. Fotograferen

3D knutselwerkjes waar je kind niet enorm aan gehecht is, fotografeer je en gooi je weg. De echte parels krijgen straks een mooi plaatsje. De foto’s bewaar je in een mapje op je computer en voor de zekerheid in de cloud of op een USB-stick.

Kindertekeningen_fotograferen_opruimen_kinderkunst_stappenplan_bewaren

3D knutselwerkjes waar je kind niet enorm aan gehecht is, fotografeer je en gooi je weg.

Artie Farty

5. Tweede selectie

Als je alles geselecteerd hebt, ga je nog een keer door de mappen heen. Tien dezelfde schatkaart-tekeningen of koppoters hoef je niet alle tien te bewaren. Het gaat erom dat je dingen bewaart die grappig, lief of ontroerend zijn of die de ontwikkeling van je kind goed laten zien.

6. Exposeren

Uit alle mappen haal je nu een aantal (afhankelijk van hoeveel plaats je hebt om te exposeren in huis) tekeningen die je wil ophangen. Bedenk een mooie plek in huis om kinderkunst op te hangen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in de keuken, in de gang, in een speelkamer of in het trapgat. Afhankelijk van het soort ruimte kies je voor een magneetbord, een staaldraad met knijpers (IKEA Dignitet) of dezelfde fotolijstjes in verschillende formaten. Ook de kinderkamers zijn natuurlijk prachtige plekken om kinderkunst te exposeren!

Voor nog meer inspiratie bekijk je de tips in het boek Artie Farty (bladzijde 245–250).

7. Recyclen

Kijk nog eens in de doos met dingen die weg kunnen. Kun je misschien nog een collage maken met (delen van) deze tekeningen? Of inpakpapier of vlaggetjes? Zo niet, dan kan de doos met inhoud naar het oud papier.

Heb je toch nog iets meer steun nodig bij het bepalen wat weg kan en wat niet? Hou dan onderstaande flowchart bij de hand (of pin ‘m voor later).

Artie Farty kinderkunst bewaren flowchart

Bericht delen:

Zonneprint maken met kinderen

Zonneprints exposeren serie cyanotypie

Lichtgevoelig papier maken

Hou je wel van een beetje experimenteren? Dan is een cyanotype (blauwdruk), oftewel een zonneprint maken, echt iets voor jou. Met dit stappenplan kan het bijna niet mislukken. In het boek Artie Farty LAB vind je behalve de zonneprint nog véél meer kunstzinnige ideeën. Let op: dit project bevat chemicaliën die licht giftig zijn, dus voor kinderen geldt: alleen onder begeleiding van een volwassene doen!

Geen zorgen als je niet de alchemist wil uithangen. Je kunt namelijk ook gewoon mijn kant en klare vellen lichtgevoelig papier kopen of deze geprepareerde canvas tas. Ben je juist wel in voor een echt S.T.E.A.M. (science, tech, engineering, art, math) project? Lees dan vooral verder.

Geschikt voor

vanaf 12 jaar (onder begeleiding van een volwassene)

Materiaal

  • 8 gram kaliumferricyanide (ook wel: rood bloedloogzout)
  • 20 gram ijzer(III)ammoniumcitraat (deze stoffen kocht ik bij Hekserij)
  • 200 ml gedemineraliseerd of gedistilleerd water (hoewel kraanwater ook prima schijnt te werken)
  • aquarelpapier
  • handschoenen (dunne van latex, te koop in de supermarkt)
  • 2 donkere flessen met plastic dop
  • sponskwast
  • 2 mengbakjes voor minimaal 100 ml
  • houten roerstaafje
  • trechter
  • maatbeker
  • digitale lepelweegschaal (ik heb deze)

Bewaren

Je kunt de vloeistoffen heel lang bewaren in de twee afzonderlijke (donkere) flessen. Je mengt dan steeds de hoeveelheid die je nodig hebt voor de prints die je wil maken. Dit mengsel werkt trouwens ook prima op stof. De vloeistof met ijzer(III)ammoniumcitraat kan gaan schimmelen, maar dat is niet erg. Wat denk je, ga je een keer zonneprints maken? Heb je nog vragen of wil je je ervaringen delen? Dat kan in de comments onder dit bericht!

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Kinderkunst op een sokkel

Veren op een sokkel DIY Artie Farty zelfmaker

Stappenplan voor het maken van een sokkel

Een mooie kindertekening kun je in een lijst stoppen. Hang ‘m aan de muur en je hebt een kunstwerk. Maar hoe zit dat met driedimensionale werkjes? Stel: je kind heeft een prachtige pinguïn gemaakt. Die zet je in de vensterbank en daar staat ‘ie dan, een beetje allenig. Na een paar maanden maait het kleine zusje de pinguïn per ongeluk omver en hop, daar gaat z’n snavel. Als je nou eens al die leuke kinderkunst op een zelfgemaakte sokkel zet? Of ga voor meer is beter en plaats er een aantal bij elkaar.

Wat heb je nodig voor een zelfgemaakte sokkel:

  • houten blokjes (hoewel je een sokkel ook prima van klei of beton kan maken)
  • verf (voor een meer ‘rustieke look’ laat je het hout gewoon zoals het is)
  • eventueel lijm, een satéprikker of stevig ijzerdraad
  • kinderkunst

Wedden dat je kinderen apetrots zijn op hun kunst als het een mooi podium heeft gekregen?

Heb je de smaak te pakken? Lees dan vooral ook ‘Knutselen met ijzerdraad’!

Bericht delen:

Haal alle knutseltips in huis

Creatieve en makkelijke knutselprojecten met kinderen. Die vind je in mijn boeken Artie Farty en Artie Farty LAB. Bekijk ze in de webshop!
aanbieding

Museum Voorlinden voor kinderen

Year Collaboration (The Prophet)_Ryan Gander_Museum Voorlinden_leuk voor kinderen

Fotogeniek Voorlinden

Museum Voorlinden opende in 2016 zijn deuren voor het publiek. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij kunstliefhebbers uit Nederland en buitenland. Het museum voor moderne en hedendaagse kunst ligt op het prachtige gelijknamige landgoed in Wassenaar. De collectie is verrassend, maar gematigd genoeg voor de liefhebber van ‘traditionele’ kunst en waarschijnlijk origineel genoeg voor de meer doorgewinterde fan van moderne kunst. De ruime entree en hoge zalen maken het museum lekker overzichtelijk.

Met je museumkaart kom je hier trouwens niet ver. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen, volwassenen betalen €17,50. Onze kinderen zijn uitgelaten, dus herhalen we nog even wat je wel en niet kan doen in een museum. De jongste van vijf mag met mijn telefoon wat foto’s maken van de kunstwerken die hij mooi vindt en die taak neemt hij heel serieus. Ondanks wat onscherpe foto’s is het eigenlijk heel leuk om een museum vanaf een lager standpunt terug te zien. Toch heb je in zo’n ‘instagramwaardig’ museum ook snel de neiging snapshots maken zonder nog echt goed te kijken naar wat er is. Juist je telefoon uitzetten (of thuislaten) is dus ook best een idee.

‘Ik zie ik zie’ of Museumbingo

Op dit moment zijn de tijdelijke tentoonstellingen ‘Rendez-vous’ (t/m 3 januari 2021) en ‘Momentum’ (t/m 22 november 2020) te zien. Voor kinderen zijn bijvoorbeeld het werk ‘2000 Year Collaboration (The Prophet)’ van Ryan Gander – een muisje dat met zijn koppie uit de muur een monoloog houdt – en ‘I Mural (Reducción objetiva orquestada)’ van Gabriel Rico (zie foto hierboven) leuk. Of wat dacht je van ‘Singer Trio’ van William Kentridge; drie naaimachines met megafoons die een Afrikaans volksliedje spelen? Bij de ingang van Museum Voorlinden krijg je folders met de highlights van het museum en informatie over de tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen vanaf 4 jaar mogen op ontdekkingstocht met gratis ‘Ik zie ik zie’-kaartjes van het museum. Een Artie Farty Museumbingo meenemen kan natuurlijk ook, die komt in ieder kunstmuseum van pas. 

Leandro Ehrlich_Swimming pool_Museum Voorlinden_zwembad_kunst voor kinderen_detail

Swimming pool (detail)

Leandro Ehrlich

Zwemmen in een museum

In het museum zijn een paar zalen (je ziet snel genoeg welke) die je liever overslaat met kinderen. Niet omdat de kunst niet mooi is, maar juist omdat kinderen er maar wat graag aankomen. Die bekijken we wel een keer rustig zonder kinderen. Nadat we uitvoerig de mini-lift van Maurizio Cattelan hebben bestudeerd (daar kun je een heel verhaal bij verzinnen!) komen we bij ‘Swimming Pool’ van Leandro Erlich. Dit is toch wel dé publiekstrekker van Museum Voorlinden. Vanaf zaalniveau zie je ‘gewoon een zwembad met een trappetje en bewegend water’, maar daal je een trap af, dan kun je de ruimte onder dat zwembad in, waardoor het lijkt alsof je er echt in zit. Een hele bijzondere ervaring! Voor kinderen zijn verder onder andere ‘Open Ended’ van Richard Serra en het reusachtige ‘Couple under an Umbrella’ van Ron Mueck interessant. 

Ron Mueck_Couple under an umbrella_Museum Voorlinden_kindvriendelijk

Couple under an umbrella

Ron Mueck

Kindvriendelijk en voor welke leeftijd? 

Maar dan nu de hamvraag: is dit museum kindvriendelijk en voor welke leeftijd is het dan leuk? Ja, het is zeker kindvriendelijk. Mijn ervaring is dat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstellingen kinderen aanspreken (kleurrijk, soms grappig en je kunt er goed samen gesprekken over voeren). Bovendien valt er iets te beleven. Mijn jongste was 5 toen hij voor het eerst meeging en was echt geboeid. De oudste van 13 gaat nog steeds graag mee. Zelfs met een 3- of 4-jarige die niet al teveel stuitert van nature zou ik het wel aandurven.

Wat ik verder sterk vind aan museum Voorlinden: 

  • je kind leert dat eigenlijk niets gek is in de kunst. Daardoor krijg je meteen zin om zelf thuis creatief aan de slag te gaan. 
  • de informatiefolders helpen jou als ouder om je kind (en jezelf) uit te leggen waar de werken over gaan
  • in de tuin kunnen kinderen even rennen zodat ze zich binnen wat langer kunnen concentreren. Je komt zelfs helemaal bij het strand uit als je een beetje doorwandelt. 
  • je mag met een kinderwagen naar binnen en er is ruim voldoende parkeerplaats (als je goed kijkt, kom je na het parkeren zelfs een kabouterhuisje tegen onderweg naar het museum) 
  • de museumshop heeft hele leuke producten, ook voor kinderen

Maar: in zalen met installaties zoals losliggende knikkers, confetti of parels moet je natuurlijk wel goed opletten met loslopend grut. Als je dat van tevoren weet, dan is dit museum echt de moeite waard. En je kunt altijd nog eens zonder kinderen terugkomen om alles op je gemak te bekijken.

Knutselspullen opruimen: 9 tips

Knutselspullen opruimen_GEF

Je bent blij dat je kinderen knutselen leuk vinden en je stimuleert dat ook graag, maar die kast met knutselspullen puilt ongeveer iedere maand uit… Herken je dit? Lees dan snel verder voor wat handige opruimtips!

Lianne van den Hombergh, opruim- en opvoedcoach, weet wel raad met dit probleem. Lianne werkt inmiddels in het onderwijs, maar ze kwam veel bij creatieve mensen thuis (hmmm… ik vraag me af waarom…) en weet dus als geen ander hoe je de strijd met een uitpuilende knutselkast wint.

Tip 1: Afbakenen


Volgens Lianne helpt het om goed af te bakenen wat je wil bereiken. Vertel je kinderen dat je graag de knutselspullen wil opruimen. Hak het project vervolgens in kleine stukjes, zodat je het overzicht niet kwijt raakt. Dus: vandaag gaan we alle viltstiften en potloden uitzoeken. Wat is uitgedroogd en kan weg en wat willen we houden? Morgen is de klei aan de beurt en volgende week het papier.

Tip 2: Spelenderwijs


Als je kind toch al aan het kleien is, kun je net zo goed even aanschuiven om samen alle uitgedroogde klei of kapotte vormpjes weg te gooien. Je kind ziet de meerwaarde van het opruimen meteen, want hij of zij krijgt tijdens het spelen meer overzicht.

Tip 3: Logische plek


Zorg dat je een logische plek hebt voor de knutselspullen. Waar zitten je kinderen het liefst te knutselen? Daar moeten de knutselspullen dan ook binnen handbereik zijn. Anders zijn ze alleen maar heen en weer aan het slepen en wordt het een zooitje. Bovendien is het veel uitnodigender om te gaan knutselen als de spullen in de buurt zijn. Berg de spullen op op één plek, bijvoorbeeld op een paar planken aan de muur of in een kast.

Tip 4: Goede sfeer


Wil je echt graag dat je kinderen in hun eigen speelhoek of speelkamer knutselen? Maak het daar dan gezellig, met kussens, posters, een muziekje erbij. Zorg dat de spullen overzichtelijk zijn opgeruimd, zodat je kind ze ook weer makkelijk kan opbergen na afloop. En laat het verder los, geef je kinderen zelf de verantwoordelijkheid om de ruimte netjes te houden.

Tip 5: Maak een keuze en blijf daarbij


Heb je net een prachtige speelkamer ingericht, of een heel mooi knutselhoekje in de kamer… gaan je kinderen toch aan de eettafel zitten met hun tekenspullen. In dat geval moet je een keuze maken: of je stelt een duidelijke regel dat er alleen in de speelkamer/speelhoekje geknutseld wordt en niet aan tafel, of je past je aan en zet de knutselspullen in de buurt van de eettafel.

Tip 6: Opruimen doe je samen


Ja natuurlijk gaat het veel sneller en beter als je het zelf doet, maar Lianne zegt terecht dat je kinderen wel van jongs af aan moeten leren dat ze hun spullen moeten opruimen. En dat betekent ook af en toe iets wegdoen. Anders heb je later pubers in huis die een zwijnenstal van hun kamer maken en niets kunnen weggooien. Dus: ga ervoor zitten en kondig aan dat jullie samen gaan opruimen. Daar hebben ze niet altijd zin in, maar dat is dan jammer. Het is een investering in een leuke toekomstige puber moet je maar denken.

Tip 7: Systeem


Als je een nieuw systeem gaat introduceren (nieuwe kast, opbergbakjes, labels), dan is het handig om zelf alvast wat voorwerk te doen. Je zult zien dat de meeste kinderen het wel leuk vinden om spullen te sorteren in bakjes. IKEA heeft goede ladekastjes hiervoor, maar je kunt ook een bestekla of glazen potten gebruiken om je spullen in te sorteren. Vaak kom je een heel eind met wat je in huis hebt, maar het is wel belangrijk dat je snel kunt zien wat waar in zit.

Tip 8: Toegankelijk of niet?


Het hangt van de leeftijd en het karakter van je kind af of je alle spullen voor het grijpen zet of juist niet. Misschien is het verstandig om scharen, lijm en verf iets beter op te bergen en af te spreken dat ze het vragen als ze dat willen gebruiken en de rest wel gewoon binnen handbereik te hebben. Lianne merkt op dat als jij alles moet pakken voor je kind, dat jij het dan ook weer moet opruimen. Dat is misschien niet ideaal. Kijk ook naar je kind, is dat iemand die overal en altijd aan het tekenen is? Leg dan mooie prentenboeken en tekenboeken met potloden op verschillende plaatsen in huis. Of maak een grote tekenmuur op de kinderkamer met schoolbordverf.

Tip 9: Tekeningen uitzoeken


Lianne geeft aan dat je in de kindertekeningen en -knutsels het beste wel zelf een eerste schifting kunt maken. Voor kinderen is het vaak veel te moeilijk om hun eigen werk weg te gooien. En je hoeft niet alles te bewaren, maar wel de tekeningen die laten zien dat ze een nieuwe stap in hun ontwikkeling hebben gezet (de eerste koppoter, een tekening met perspectief) of die een goed voorbeeld zijn van de stijl van dat kind. Grote knutsels geef je eerst een mooi plekje en die verhuizen daarna eventueel naar de kinderkamer. Voordat je dingen weggooit, kun je ze inscannen of er een foto van maken.

Bericht delen:

Kintsugi voor kinderen: 7 tips

Artie Farty LAB-GoudLijm-Kintsugi

In het boek Artie Farty LAB vind je 25 recepten voor knutselmaterialen en kintsugi of ‘goudlijm’ is daar één van. Kintsugi is de Japanse kunst van het repareren van gebroken aardewerk, maar dan wel zo dat het voorwerp juist nóg mooier wordt dan daarvoor. Het past binnen het Japanse gedachtengoed dat imperfecties ook gezien mogen worden. Een mooi (en best wel relaxed) idee, toch?

Aan de slag met kintsugi

Goudlijm maak je eenvoudig zelf, maar voor het lijmen van een bordje of ander aardewerken voorwerp is het wel handig om goed te weten wat je doet. Daarom deel ik hieronder 7 tips, die jou en je kind(eren) verder helpen bij het lijmen.

Tip 1: De juiste lijm

Dit is een hele belangrijke. Probeer kintsugi in ieder geval niet met secondelijm. Dat droogt veel te snel en als je het per ongeluk aan je vingers krijgt, heb je een probleem. Sowieso zijn handschoenen een goed idee (gebruik wel dunne, dan voel je nog wat je doet). Je kunt bijvoorbeeld Bison Max Repair gebruiken, of een tweecomponentenlijm.

Tip 2: Mix goudpoeder

Goudpoeder kun je kopen bij een winkel met bakspullen. Als je eetbaar goudpoeder koopt, heb je er later nog wat aan (zie punt 7). Ik vind de pure goudpoeder te geel, dus ik mix hem zelf het liefst met zilver (eetbaar) poeder. Goudkleurige inkt is geen goed idee, want dat geeft een reactie met de lijm, gebruik dus echt poeder.

Kintsugi voor kinderen_goudlijm_Artie Farty

Bord lijmen met DIY goudlijm

Artie Farty

Tip 3: Neem de tijd

Efficiënt als we zijn, willen we het liefst dat het klusje snel resultaat geeft. Maar… tenzij je maar twee delen van een voorwerp op elkaar hoeft te lijmen, is ‘snel’ niet het toverwoord. Breng je goudlijm met een satéprikker of ijslollystokje aan op je voorwerp en houd de delen lang tegen elkaar aan. Ondertussen kun je een beetje dagdromen of kijken naar de vogels buiten. Als de eerste delen echt goed vastgelijmd zitten, kun je het volgende deel eraan lijmen. Dat zou zomaar pas de volgende dag kunnen zijn

Tip 4: Het hoeft niet netjes

Deze zelfmaker duurt dan wel lang, maar het hoeft tenminste niet netjes. Het is juist de bedoeling dat je de lijm goed ziet, dus smeer lekker veel, dan krijg je mooie dikke lijnen. Als je echt artie farty wil doen, lijm je scherven aan elkaar die helemaal niet bij elkaar horen. Kijk maar naar dit kunstwerk van Casper Westrik. Allesbehalve netjes, en het heeft toch Museum Voorlinden gehaald!

Tip 5: Je kunt er niet van eten

Er is epoxylijm die veilig is om van te eten (Art Resin), maar daarmee is het dan weer heel lastig om delen duurzaam aan elkaar te lijmen. Ga er dus voor de zekerheid maar vanuit dat je gelijmde bordje of schaal alleen mooi is om naar te kijken.

Tip 6: Kant en klaar kan ook

Een kant en klare Kintsugi repair kit bestaat ook. Ik heb ‘m zelf nog niet getest, maar als je net zo houdt van easy peasy als van artie farty, probeer het dan vooral eens.

Kintsugi voor kinderen chocola goudlijm

Kintsugi met chocola

Artie Farty

Tip 7: Kintsugi met chocola

Het wordt nog leuker: bring in the chocolate! Je weet vast wel dat je snoepjes en ander strooisel op taarten kunt vastplakken met glazuur. Dat maak je heel makkelijk zelf, gewoon met poedersuiker en wat water. Maar als je daar je eetbare goudpoeder aan toevoegt, heb je eetbaar goudglazuur. Fantastisch, toch? Daarmee kun je koekjes of een chocoladeletter in een handomdraai lijmen als het nodig is. En ook als het niet nodig is trouwens. Leg gelijmde chocola even in de vriezer om de glazuur goed hard te laten worden. Tadaaa!

Bericht delen:

De beste knutselideeën voor peuters

Knutselideeën voor peuters

Het kan best even een zoektocht zijn, naar knutselideeën voor peuters. Wordt dat geen kliederboel, stoppen ze niet alles in hun mond en wat is dan geschikt voor zo’n kleintje? Bij peuters gaat kunst maken natuurlijk echt nog niet om het resultaat. Heel leuk, al die vlinders, spookjes en voetafdrukken met een gezichtje van de crèche, maar ik denk dan toch vaak: ‘Wauw, dat heeft de juf echt knap gemaakt.’

Leren door te spelen

Waar gaat het dan wel om? Om het doen, het bezig zijn, het proces, het voelen van materialen, het leren hoe je een kwast vasthoudt en wat er gebeurt als je veel verf gebruikt of juist weinig. Het enige wat jij hoeft te doen is de materialen neerzetten, erbij zitten en genieten van dit ‘leren door te spelen’.


Hou het simpel

Het belangrijkste is dat materialen geschikt en veilig zijn. En dat je een oogje in het zeil houdt natuurlijk. Bied ook niet teveel verschillende dingen aan, hou het simpel. Dan weet je zeker dat je kind nieuwsgierig zal zijn, maar niet overweldigd. Ik heb een aantal activiteiten op een rij gezet die heel geschikt zijn voor peuters en dreumesen. En oh ja, niet te ingewikkeld, vies of duur voor jou.

 

13 creatieve activiteiten voor peuters

Klinkt dit als muziek in je oren? Download snel de Knutselen voor peuters pdf met o.a. hét recept voor brooddeeg, plakfolie op het raam, stempelen met aardappels, mooie stickers en masking tapes gebruiken en nog veel meer knutselideeën voor dreumesen en peuters vanaf anderhalf jaar oud.

Bericht delen

Spin art

Spin art slacentrifuge

Stappenplan voor het maken van spin art

Spin art is een perfecte activiteit voor in de vakantie en op school. Je hebt weinig nodig, het lukt bijna altijd wel en het heeft een link met wetenschap. En hang 25 van deze kunstwerkjes bij elkaar en het resultaat is oogstrelend.

Wat heb je nodig?

sla-centrifuge | dik papier | acrylverf

Wat doe je ermee?

Als de verf droog is, kun je de cirkels mooi inlijsten met een passe partout er omheen. Maak er hartjes van, kaarten (voor een uitnodiging of voor Moederdag), vlaggetjes of paaseieren. Probeer dit ook eens met glow in the dark verf op zwart papier.

Variatie

Je kunt ook verven terwijl het papier ronddraait. Verbouw een oude ventilator of gebruik een oude platenspeler. Online vind je genoeg filmpjes die laten zien hoe dat moet. Je kan zelfs een fiets op de kop neerzetten en een cirkel plakken op het voorwiel. De een draait aan de trapper en de ander houdt een kwast of stift op het papier (pas op voor je vingers). 

Bericht delen:

Online een museum bezoeken

Online_museum_bezoeken_met_Artie_Farty

Met je kinderen (of zelf) ronddwalen in een museum is sinds corona niet meer zo vanzelfsprekend. Je laven aan de mooie kunst en je gedachten de vrije loop laten? Dat moeten we voorlopig misschien iets vaker vanuit huis doen. Gelukkig hebben veel musea inmiddels prima online programma’s. Maak er een feestje van en ga online op reis! 

Museumprogramma’s voor thuis

Het Rijksmuseum heeft een hele pagina met allemaal leuke spelletjes, kleurplaten en workshops. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft ‘Houtje en Blauwtje’ als luisterboek online staan en er zijn ook leuke downloads op de website, zoals deze workshop van Dewy Elsinga die je leert een geluksvogel-collage te maken. Het S.M.A.K. in Gent deelt een downloadlink voor een heel kunstkleurboek (weer ’s wat anders dan Bumba!) en hier vind je er nog een van het MoMA. Het Museum Boijmans van Beuningen was natuurlijk al dicht in verband met de renovatie, ook zij hebben schoolprogramma’s online, bijvoorbeeld deze leuke filmpjes voor het primair onderwijs. Kijk vooral ook even op museumkids.nl en uitmetvlieg.be voor nog veel meer doe-tips!

Online_op_reis_Frankrijk_lockdown_activiteiten_gezin

Online reizen

Artie Farty

Reizen via Google Arts & Culture

Misschien wist je al dat je via de app of website van Google Arts & Culture musea over de hele wereld kunt bezoeken. Je vindt daar prachtige 360 graden tours, maar ook audiotours en heel veel informatie over alle kunstwerken die je kent of nog niet kent. Nu kan ik me zo voorstellen dat je met een kind naast je gaat zitten en dan samen kijkt een online museum. Maar ook daar geldt dat je kind zonder een goede voorbereiding van jou vrij snel zal afhaken. Het is namelijk heel vermoeiend om naar een scherm te kijken met iemand die niet precies weet wat daarop te vinden is. Dus: speel reisgids!

Vertel je gezin dat je een reis voor ze hebt uitgestippeld en trek dat lekker ver door. Ga dus eerst in een atlas kijken waar je heengaat en met welk vervoersmiddel, ontbijt vervolgens in de stijl van dat land en vertel dan alvast even een paar toffe weetjes over het museum dat je hebt uitgezocht. Laat je kinderen zien wat jijzelf heel mooi vindt en vraag dan wat zij ervan vinden. Zouden ze dit museum een keer in het echt willen bezoeken? Na afloop kun je nog een foto van het museum opzoeken en uitprinten en daar een portret van jullie inplakken; dan lijkt het net of je er echt bent geweest!

Minimuseum kunstwerken en naambordjes DIY

Minimuseum

Artie Farty

Maak minikunst voor thuis of buiten

I love het idee van een minimuseum. Zeg maar gerust dat ik er een beetje geobsedeerd door ben. Het idee dat je ergens loopt over zo’n doodnormale grijze stoep en dat je dan ineens een museum tegenkomt. In het ieniemienie! Je hoeft die van jou niet buiten te zetten trouwens, gewoon binnen in de kast kan ook. Neem je eigen favoriete tekeningen of klei een mooi nieuw minibeeld. Bepaal nu waar je museum moet komen. Dat kan al in een gewone schoenendoos. Die zet je op z’n kant en dan ga je inrichten. Welke kleur hebben de muren en de vloer? Maak van bijvoorbeeld een rozijntjespakje een sokkel voor je minibeeld. Maak van ijsstokjes of luciferhoutjes echte lijsten voor je tekeningen. Die kun je trouwens eventueel verkleinen op de printer. Misschien maak je zelfs een mini-catalogus!

Poster Armando Landschaft Museum Voorlinden

Landschaft (2005)

Armando

Koop je favoriete kunstwerk

Niet de echte natuurlijk, maar een poster, kaart of sleutelhanger moet kunnen, toch? Helemaal leuk natuurlijk om eerst een online reisje te maken naar bijvoorbeeld het Guggenheim en dan online een souvenir te scoren. Ben je er toch echt een beetje geweest. Bij Museum Voorlinden koop je op dit moment online een poster van Armando (zie foto hierboven). Of geef een cadeaubon aan opa en/of oma, dan kun je ze over een tijdje meenemen naar het museum! Hier kun je terecht voor bijvoorbeeld een Mauritshuis-memory of een mondkapje waar de Mona Lisa op prijkt. Je hoeft trouwens niet werk van iemand anders kopen, waarom kijk je niet naar je eigen kunst en lijst dat mooi in? Of geef het eens een andere plaats of zet het op een sokkel. Dat kan veel doen voor zo’n kunstwerk, lees hier hoe je zelf sokkels maakt.

Boeken en films

Er zijn massa’s leuke kinderboeken over kunst te vinden, hier zie je een aantal van mijn favorieten. Ben je toe aan wat nieuwe inspiratie? Kijk dan bij je lokale boekhandel of ze leuke kinderkunstboeken hebben. En misschien is er voor jou ook nog wel een mooi boek over je favoriete kunstenaar. Voor volwassenen zijn er heel veel documentaires en films over kunst en kunstenaars, voor kinderen moet je iets beter zoeken. De film Coco heeft in ieder geval een mooie gastrol voor Frida Kahlo (ik vond ‘m sowieso prachtig). EYE film heeft een database vol films, waarbij je kunt filteren op thema of schoolniveau. Niet per se over kunst, maar er zitten wel een paar mooie klassiekers bij die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld iets te leren over animatie.

Wat kun je maken met droogbloemen?

Artie Farty droogbloemen onder stolp

Ze zijn alweer een tijdje niet weg te denken uit het interieur: droogbloemen. Niet alleen mooi, maar ook duurzaam, want heel wat langer houdbaar dan hun verse broers en zussen. Je kunt nu zelfs online droogbloemen kopen, los om zelf te stylen of in een hip houten blokje. Heb je wel eens bloemen gedroogd in een bloemenpers? Hartstikke leuk om te doen en er zijn legio creatieve mogelijkheden met die mooie zelfgedroogde bloemen. Ik laat je een aantal kunstige opties zien:

Passe partout met plakfolie

Passe partout met plakfolie

Artie Farty

Passe partout met plakfolie

Heb je nog een passe partout liggen thuis? Uit een oud fotolijstje wellicht? Kleef daar aan de achterkant een stuk doorzichtig plakfolie tegenaan. Je kind kan nu zelf een mooie compositie van bloemetjes op het folie plakken. Heb je geen droogbloemen in huis? Dan knip je ze gewoon zelf uit gekleurd papier.

Boekenlegger droogbloemen

Boekenlegger

Cut out and keep

Boekenlegger

Voor de echte boekenwurm is dit een heel fijn cadeau: een zelfgemaakte boekenlegger! Plak de bloemen met mod podge of spuitlijm op een strookje dik papier. Maak een gaatje en bind er een mooi touwtje of lint aan vast.

Lijstje droogbloemen Studio Carmela Bogman

Doorzichtige fotolijst

Studio Carmela Bogman

Doorzichtige fotolijst

Die tere blaadjes worden extra mooi als er licht doorheen schijnt. Daarom is ophangen voor een raam een goed idee. In een doorzichtige fotolijst, die je zelf kunt maken van twee gelijke stukken plexiglas of kopen. Bijvoorbeeld hier

Otchipotchi herbarium

Brooddeegrondjes

Otchipotchi

Brooddeegrondjes

Dit is een van de eenvoudigste ideeën. Maak brooddeeg (of een andere soort klei) met het recept uit Artie Farty LAB, rol uit tot een platte lap en steek er cirkels uit. Duw daar je droogbloemen in (ga er eventueel nog licht overheen met de roller) en laat drogen. Ga je ze ophangen? Vergeet dan niet een gaatje te prikken voor het draad.

Droogbloemen in een kleivoetje

Kleivoetje

Artie Farty

Kleivoetje

Papaver, craspedia, tarwe-achtigen, ze lenen zich allemaal prima om rechtop te staan. Maak een mooi en stevig voetje van (witte) klei waar je ze in prikt en laat goed drogen. Zet een aantal van deze knapperds op een rij en klaar ben je.

Artie Farty droogbloemen onder stolp

Onder een stolp

Artie Farty

Onder een stolp

Alles wat je onder een glazen stolp zet, krijgt extra aandacht. Maar wist je dat vochtige klei onder een stolp vooral zorgt voor schimmelvorming? Doe dus niet zoals ik en prik je droogbloemen in een dikke cirkel van klei, laat die vervolgens heel goed drogen en zet dán pas de stolp er overheen. 

Droogbloemen als kunst aan de muur

Als een vlinder

Designsponge

Als een vlinder

Ken je die lijsten nog met een vlinder of kever op zo’n speld geprikt? Dat kan natuurlijk ook met bloemen. Neem een diepe fotolijst en een dikke laag foam als achterkant. Prik je bloemen voorzichtig in het foam met insectenspelden (die koop je hier).

Droogbloemen zonneprint in borduurring botanische trend

Zonneprint

Artie Farty

Zonneprint

Het is toch zo’n succesnummer, dat zonneprinten. Als je geprepareerd papier (of beter nog, een canvas tas!) gebruikt, kan het bijna niet mislukken. En die typische  blauwe tint van cyanotypie blijft mooi. Met droogbloemen maak je de perfecte afdrukken. Doe er een paar in een borduurring en hang als groepje aan de muur.

Sense of arts droogbloemen

Kaars versieren

Sense of Arts

Kaars versieren

Sommige creatieve projecten hebben zo’n heerlijke eighties-vibe en dit is er een van! Neem een grote stompkaars en steek een waxinelichtje aan. Doop een satéprikker in het kaarsvet van het waxinelichtje en plak daarmee je droogbloem op de kaars. Wel even opletten dat je bloem geen vlam vat. 

Ben je benieuwd wat kunstenaars bedenken met droogbloemen? Kijk dan vooral even naar de Flower Constructions van Anne ten Donkelaar www.anneten.nl.

Bericht delen: